Luister live

Brunssum start grootste NAVO-computeroefening ooit

10 oktober 2023

De grootste NAVO-commandopostoefening ooit in de NAVO, genaamd ‘Steadfast Jupiter 23’ (STJU 23), ging op 9 oktober 2023 van start op het NAVO-hoofdkwartier Joint Force Command Brunssum (JFC Brunssum).

Onder de algemene leiding van het in Mons (België) gelegen militair-strategische hoofdkwartier ‘Supreme Headquarters Allied Powers Europe’, zijn bij STJU 23 in totaal 24 multinationale hoofdkwartieren betrokken op strategisch, operationeel en tactisch niveau en meer dan 7.000 militairen en burgerpersoneel uit 17 lidstaten.

De commandant van JFC Brunssum, generaal Guglielmo Luigi Miglietta, en zijn hoofdkwartier hebben de algehele verantwoordelijkheid over de te oefenen eenheden. Extra militair en civiel personeel van diverse NAVO-lidstaten is naar Brunssum gekomen ter versterking.

 

Deze oefening demonstreert het vermogen en de bereidheid van de NAVO en JFC Brunssum om elke centimeter van het NAVO-bondgenootschap te verdedigen tegen tegenstanders, die de soevereiniteit van de NAVO-lidstaten en onze kernwaarden in twijfel trekken.

 

‘Met deze grote oefening trainen we onze vaardigheid om te reageren op elke agressor die de alliantie bedreigt, of dat nu te land, ter zee, in de lucht, in de ruimte of in cyberspace is’, aldus generaal Miglietta. ‘STJU 23 draagt bij aan het verwezenlijken van het NAVO-concept van afschrikking en verdediging, zoals eendrachtig goedgekeurd door alle lidstaten tijdens de recente Top in Vilnius.’

Een commandopostoefening is een trainingsmoment voor hoofdkwartieren en NAVO-commando's om hun vermogen om complexe militaire operaties uit te voeren te testen en te ontwikkelen. Tijdens de hele oefening maken alle deelnemers intensief gebruik van computers, die onder andere allerlei gegevens genereren waar vervolgens adequaat op gereageerd dient te worden. Er vinden dus geen daadwerkelijke troepenbewegingen of activiteiten plaats.

 

De oefening loopt tot en met 19 oktober.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram