Luister live

Campagne ‘Dubbel beveiligd is dubbel zo veilig’. (Cyber)burgemeester Roel Wever opent dubbelcheckpoint

24 april 2024

Vandaag wordt het eerste ‘Dubbelcheckpoint’ in Limburg geopend, op het Maanplein in Heerlen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid reist met de campagne ‘Dubbel beveiligd is dubbel zo veilig’ door Nederland.

Door middel van een Dubbelcheckpoint op verschillende locaties wil het ministerie het belang van inloggen in twee stappen onder de aandacht brengen. Door onder andere (cyber)burgemeester Roel Wever van Heerlen en Sylvia Laurensse, Team Cybercrime van de politie Limburg, wordt gecheckt: ‘Ben jij al dubbel beveiligd? Zo niet, dan krijg je hulp bij het instellen’.

Tweestapsverificatie (2FA) is hét middel tegen hacking, maar uit cijfers van de rijksoverheid blijkt dat veruit de meeste Nederlanders geen gebruikmaken van deze extra beveiliging.

Veiligere digitale omgeving
(Cyber)burgemeester Roel Wever over de campagne in Limburg: “Als burgemeester van Heerlen ben ik verantwoordelijk voor zowel de fysieke als de digitale veiligheid van onze gemeenschap. Als cyberburgemeester, een initiatief waar ik op persoonlijke titel samen met zeventien andere burgemeesters invulling aan geef, wil ik de uitwisseling van kennis over digitale veiligheid en de aanpak van cyberdreigingen bevorderen. De opening van het Dubbelcheckpoint heeft tot doel de bewustwording van Heerlenaren over het belang van inloggen in twee stappen te verbeteren. Ik hoop dat dit initiatief concreet bijdraagt aan een veiligere digitale omgeving voor iedereen. In Heerlen én daarbuiten.”

Grote gevolgen
Uit cijfers van de rijksoverheid blijkt dat maar 24% van de Nederlanders gebruikmaakt van inloggen in twee stappen voor e-mail en slechts 15% voor een social media-account. En dat terwijl deze methode het meest effectief is tegen hacking, een van de meest voorkomende vormen van cybercrime. Tegenwoordig is het bij veel platforms, van social media tot webshops, mogelijk om via e-mail een gebruikersnaam of wachtwoord te wijzigen. Een gehackt e-mailaccount kan daardoor grote gevolgen hebben voor andere accounts en zorgen voor bijvoorbeeld financiële schade, reputatieschade of accountdiefstal. Bij tweestapsverificatie wordt ingelogd in twee stappen: met ‘iets dat je weet’ – zoals een wachtwoord of pincode – en met ‘iets dat je hebt of bent’ – zoals je telefoon of een vingerafdruk. Dat betekent dat zelfs als het wachtwoord bekend is bij een cybercrimineel, deze nog steeds niet zomaar kan inloggen.

Aangifte doen duurt veel langer
Sylvia Laurensse is onderdeel van het Team Cybercrime van de politie Limburg: “Onze steeds digitalere wereld biedt ook hackers steeds meer mogelijkheden. Mensen realiseren zich vaak niet dat ze online zonder goede beveiliging overal risico lopen. Dat e-mail gehackt kan worden en wat de gevolgen zijn voor accounts die je beheert via dat e-mailadres. De accountovernames waarvan wij melding krijgen, hadden in veel gevallen voorkomen kunnen worden wanneer dubbele beveiliging was ingesteld. En het gebeurt ook mensen die online handig zijn. De aanname dat jongeren zich wel redden, omdat ze met het internet zijn opgegroeid, die klopt niet. Ze zijn inderdaad handig in het gebruiken van sites en apps, maar eigen accounts goed beveiligen doen ze meestal niet. Zonde, want iedereen is kwetsbaar. Stel dus die dubbele beveiliging in! Het is een paar minuten werk; het ongedaan maken van bestellingen op jouw naam en doen van aangifte duurt veel langer.”

Op dubbelzoveilig.nl wordt uitgelegd hoe je inloggen in twee stappen instelt voor de populairste platforms.

Over de campagne
Deze campagne ‘Dubbel beveiligd is dubbel zo veilig’ is een initiatief van het ministerie van Justitie en Veiligheid, en bedoeld om Nederlanders te stimuleren tweestapsverificatie in te stellen voor e-mail en andere accounts. Om het inloggen in twee stappen voor iedereen mogelijk te maken wordt samengewerkt met verschillende partners, waaronder de Digihulplijn en cyberexperts bij de politie. Zie voor meer informatie en uitleg over het instellen van inloggen in twee stappen dubbelzoveilig.nl.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram