Luister live

College gaat voor recreatiewoningen met toeristische attractie op Rouenhof

23 juni 2023

Het college van B&W heeft plannen voor de bouw van een nieuw recreatiegebied in Landgraaf. Het gaat om een vakantiepark met toeristische attractie dat is voorzien in het gebied Rouenhof, ten noorden van Park Gravenrode. In het beoogde park komen minimaal 150 en maximaal 250 recreatiewoningen. De aanbesteding voor het park start de tweede helft van dit jaar. Het streven is om eind 2024 een partij te selecteren die de plannen gaat uitvoeren.

Met het voornemen voor deze toeristische ontwikkeling geeft het college uitvoering aan de opdracht van de raad om het bestaande aanbod op het gebied van vrijetijdsbesteding uit te breiden met een toeristische attractie én het verblijfstoerisme in Landgraaf en Parkstad te versterken.

Wethouder Stijn Kropman (Toerisme, Grondzaken): ‘Ik ben oprecht blij dat we als regio Parkstad nu daadwerkelijk de stap gaan maken naar de doorontwikkeling van hoogwaardige verblijfsaccommodaties in combinatie met een toeristische attractie. In 2016 heeft Landgraaf al de prestigieuze Tourism for Tomorrow Award gewonnen. Het is de hoogste tijd dat we die award nu ook echt gaan verzilveren en nog meer een zelfstandige toeristische bestemming worden.’

Openbaar karakter

De oppervlakte van het gebied Rouenhof dat eigendom is van de gemeente Landgraaf, bedraagt ongeveer 280.000 m². Het is een glooiend terrein met veel groen. Het gebied heeft een openbaar karakter en is populair bij wandelaars. Gelegen aan de rand van Landgraaf heeft Rouenhof een goede verbinding met station Landgraaf en uitvalswegen, zoals de Buitenring Parkstad. Ook ligt Rouenhof in het toeristisch hart van Parkstad in de nabijheid van SnowWorld, GaiaZOO en het Strijthagerbeekdal.

In het verleden zijn er al initiatiefnemers geweest met interesse in Rouenhof. Kropman: Wat ons betreft is dit gebied nog steeds een logische plek om het vrijetijdsaanbod in Landgraaf uit te breiden.Idealiter bestaat die uitbreiding uit één grote of een paar middelgrote attracties. Daarnaast denken we aan 150 tot 250 recreatiewoningen die het verblijfstoerisme in de regio bevorderen. We vinden het daarbij belangrijk dat het nieuwe park van hoogwaardige kwaliteit is. Ook moet het iets toevoegen aan het bestaande toeristisch-recreatieve aanbod in de regio.

Parkstad kent een grote doelgroep potentiële recreanten en toeristen. Naar schatting gaat het om zo’n30 miljoen mensen op een reistijd van minder dan twee uur. De vrijetijdseconomie van Parkstad steunt vooral op dagtoerisme. Parkstad blijft echter onderontwikkeld als verblijfsbestemming.

 

Bebouwing van hoogwaardige kwaliteit

Voor het nieuwe park gelden strenge eisen als het gaat om duurzaamheid. Ook krijgt maximaal 15 procent van het gebied bebouwing. Dit in de vorm van recreatiewoningen met een gebruiksoppervlak van gemiddeld 80 m² per woning. De bebouwing hoort ook van hoogwaardige kwaliteit te zijn. Dit houdt in dat er sprake moet zijn van permanente bouw. Bijvoorbeeld houtskeletbouw met betonnen vloeren of volledig gemetselde bouw met betonnen vloeren.

De gemeente pleit daarnaast voor samenwerking met lokale ondernemers en met bestaande toeristisch-recreatieve voorzieningen in de regio.

 

Verkoopprocedure

De gemeente bereidt op dit moment een verkoopprocedure voor de ontwikkellocatie Rouenhof voor. Hierop kunnen geïnteresseerde partijen inschrijven. Het doel van deze procedure is het kiezen van een marktpartij die de locatie Rouenhof kan ontwikkelen.

 

Er gelden een aantal eisen voor de ontwikkeling van het vakantiepark. Enkele daarvan zijn:

- Zoveel mogelijk in stand houden van het groene en openbare karakter;

- Zoveel mogelijk rekening houden met aanwezige flora en fauna;

- Een veilige fysieke verbinding maken met het achterliggende gebied Park Gravenrode.

Na de aanbestedingsprocedure moet de gemeenteraad akkoord gaan met een bestemmingsplanwijziging.

Wethouder Kropman: ‘Ons college is ervan overtuigd dat de toeristisch-recreatieve ontwikkeling die we in het gebied Rouenhof voor ogen hebben, een belangrijke impuls geeft aan de regio. Bijvoorbeeld op het gebied van een duurzamere arbeidsmarkt. Niet alleen voor Landgraaf, maar ook voor de regio Parkstad als bestemming binnen Zuid-Limburg.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram