Afgelopen week verwelkomde Heerlen een delegatie uit Colombia die op zoek is naar inzichten voor de transitie van een economie gebaseerd op mijnbouw naar een duurzame toekomst. Burgemeester Roel Wever, wethouder Marco Peters, en museumdirecteur Leen Roels ontvingen de delegatie in het Nederlands Mijnmuseum, een symbolische locatie voor deze uitwisseling van ervaringen.
Colombia staat aan de vooravond van een overgang van mijnbouw naar duurzame energie, een proces dat Limburg al 50 jaar geleden begon na het sluiten van de mijnen. De sluiting van de steenkoolmijnen in 1974 bracht Heerlen zware uitdagingen, zoals werkloosheid, armoede en sociale problematiek. Toch heeft de regio deze obstakels overwonnen door zich te richten op duurzame oplossingen. Voorbeelden zijn de inzet van zonne- en windenergie en het gebruik van mijnwater voor verwarming en koeling.
De delegatie uit Colombia is benieuwd naar de lessen die Heerlen in de afgelopen decennia heeft geleerd. Onderwerpen als de impact van de mijnsluitingen, succesvolle transitiestrategieën, en de rol van sociale cohesie staan centraal tijdens hun bezoek. Door verschillende locaties in de stad te bezoeken, krijgen de bezoekers een inkijk in de wederopbouw en transformatie die Heerlen heeft doorgemaakt.
Met steun van CNV Internationaal biedt deze uitwisseling Colombia waardevolle inzichten voor een rechtvaardige en duurzame transitie. Het bezoek benadrukt de belangrijke rol die internationale samenwerking kan spelen in het delen van kennis en het aanpakken van mondiale uitdagingen zoals de energietransitie.
Dit jaar markeert 50 jaar sinds het einde van de steenkoolwinning in Nederland, een mijlpaal die opnieuw de relevantie van Limburg als inspiratiebron voor duurzame ontwikkeling onderstreept.