Luister live

De Limburgste natuur proeven tijdens Beleefweek Limburg

13 september 2023

Van 22 september tot en met 1 oktober 2023 kan iedereen weer eens ervaren hoe mooi én bijzonder Limburg is. Tijdens de Beleefweek 2023 zijn er overal in Limburg activiteiten waarbij je kunt proeven van de natuur.
Overal in Limburg is 1,5 week lang van alles te ontdekken. Beleef het landschap eens op een andere manier en laat je verwonderen. Er zijn activiteiten voor alle leeftijden. Op beleefweeklimburg.eu staan ze allemaal. Voor sommige activiteiten is aanmelden vooraf verplicht en soms zijn er kosten aan verbonden.

Limburgse samenwerking
Beleefweek Limburg wordt georganiseerd door IVN Natuureducatie en de
Provincie Limburg. In samenwerking met zeer diverse partners zetten zij 12 dagen vol beleving neer, voor jong en oud.

De activiteiten in Parkstad

Herfst in het Berenbos - Kerkrade
Op zoek naar paddenstoelen en andere vruchten van de herfst. Het Berenbos, in de volksmond voor de oudere generatie genoemd Klosterbosch, is een van de oudste boslocaties van Kerkrade. Het bos is helaas regelmatig herplant, maar al bij de stichting van Abdij Rolduc in 1104 lag hier bos. In dit bos en op de aangrenzende steenberg gaan we op zoek naar allerlei verschijnselen van de herfst. Zoals eikels, paddenstoelen en verkleurende herfstbladeren. We bezoeken ook de schaapsherder Henk Vossen die met zijn kudde hier zorgt voor het natuurbeheer.

Opening eerste Tuiny ZOO van Europa door GaiaZOO & IVN - Kerkrade
Maandag 25 september wordt om 10.00 uur de eerste Tuiny ZOO van Europa geopend door Gedeputeerde Faassen van de Provincie Limburg en Wethouder Weijers van Stadsregio Parkstad in de entreetuin van GaiaZOO. Publiek is welkom, maar vooraf aanmelden is aan te raden i.v.m. beperkte capaciteit. Ben je benieuwd hoe GaiaZOO het park én publiek vergroenen? Vind je het leuk om te horen hoe je zelf een Tuiny ZOO in je eigen achtertuin kunt creëren? Maak je graag zaadbommen en wil je er wel eens eentje van de uitkijktoren gooien? Vandaag is het allemaal mogelijk! Ook kun je als een van de eerste mee doen aan de Tuiny ZOO Tour (in het entreegedeelte) en kun je ontdekken op welk tuindier jij het meeste lijkt.

BloteVoetenWandeling - Brunssum
Beleef de natuur optimaal en zet alle zintuigen op scherp tijdens een voetvriendelijke BloteVoetenWandeling bij het grootste BloteVoetenPark van de Benelux. Leuk voor jong en oud! Regenachtig weer? De regenplassen voelen heerlijk aan je voeten, het bladerdek van het bos beschermt je tegen de ergste regendruppels, de ondergrond wordt nog zachter en de gezonde boslucht prikkelt je zintuigen nog meer! Op warme dagen zorgt het bos voor een welkome verkoeling. Het is altijd prima vertoeven bij BloteVoetenPark Brunssum. Honger? Bij ons restaurant BloteVoetenHut kun je heerlijk lunchen & dineren: binnen en op het natuurterras. Je bent van harte welkom!

Excursie Weltermolen, boomgaard de Loorenhof en ‘t Bakkes va Welten - Heerlen
Proef letterlijk en figuurlijk de smaken van Limburg bij de Weltermolen! Elk uur (12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur) start er een excursie bij de Weltermolen. Daar krijg je van een van de molenaars uitleg over de historie en de werking van de watermolen. Vervolgens loop je naar de hoogstamfruitboomgaard de Loorenhof alwaar je door een lid van de hoogstambrigade uitleg krijgt over de hoogstam cultuur in Limburg en in de Loorenhof in het bijzonder. Tot slot kom je aan bij ’t Bakkes va Welte waar op dat ogenblik de vlaaien vers uit de houtoven komen. Zij zullen uitleg geven over bakhuizen in Limburg en over de totstandkoming van 't Bakkes va Welte. Dan is het de hoogste tijd geworden om even uit te blazen en te genieten van een heerlijk stuk versgebakken vla(aai) met een kop koffie of thee en met passende muziek van de Waltine kapel op de achtergrond.

Route des Vins Land van Kalk Winthagen Vi4 - Voerendaal
Ontdek de Zuid-Limburgse wijn rondom Winthagen in het Land van Kalk middels een adembenemende wijnroute van ongeveer 8 kilometer. Onderweg passeer je 3 wijngaarden met verbluffende uitzichten en vele wijnweetjes. Met informatieborden bij de wijngaarden laten Wijngaard Kalkberg, Landgoed Overst en Wijngaard Kunradervallei je kennis maken met hun bedrijf, terroir, druivenrassen, wijnsoorten en het wijnproces. Volg het druifsysmbool langs de weg en laat je onderdompelen in de wereld van wijn en Kunradersteen, gewoon in de gemeente Voerendaal.

Route des Vins Land van Kalk Ubachsberg Vi3 - Voerendaal
Ontdek de Zuid-Limburgse wijn rondom Ubachsberg in het Land van Kalk middels een adembenemende wijnroute van ongeveer 12 kilometer. Onderweg passeer je 3 wijngaarden met verbluffende uitzichten en vele wijnweetjes. Met informatieborden bij de wijngaarden laten Wijngoed Fromberg, Wijngaard Langeberg en Domaine Salamander je kennis maken met hun bedrijf, terroir, druivenrassen, wijnsoorten en het wijnproces. Volg het druifsysmbool langs de weg en laat je onderdompelen in de wereld van wijn en Kunradersteen, gewoon in de gemeente Voerendaal.

Rondleiding Lubosch Land - Ransdaal
Plan een dagje uit en kom naar Lubosch Land om een andere manier van landbouw te beleven en te proeven. We vertellen je graag meer over de landbouwtransitie, biodiversiteit, voedselbossen en lekker eten van dichtbij. Door deel te nemen aan een rondleiding leer je niet alleen meer over deze onderwerpen, maar je zult ze ook ervaren. Tijdens de rondleiding nemen we je gedurende 1,5 uur mee in het verhaal achter Lubosch Land. Je kunt een interactieve presentatie verwachten waarin we de context over biodiversiteit, klimaatverandering, en de landbouwtransitie uitleggen. Daarna gaan we naar buiten en lopen we door het voedselbos (momenteel pas 1 jaar oud) en over de tuinderij. We zullen afsluiten met een kleine proeverij van een aantal producten van onze boerderij en uit de streek. Een bezoek is leuk voor jong en oud, alleen of met een hele groep.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram