In het kader van het project PlusWijken worden de komende drie jaar duizend huishoudens in Zuid-Limburg ondersteund om meer grip te krijgen op hun persoonlijke situatie. Eén van de toegepaste werkwijzen binnen dit project is de zogeheten Doorbraakmethode. De eerste twee casussen waarin deze methode is ingezet, zijn afkomstig uit de gemeente Beekdaelen.
De Doorbraakmethode richt zich op huishoudens met complexe problematiek. Het gaat hierbij vaak om situaties waarin verschillende hulpvragen zich opstapelen en burgers het overzicht verliezen. Veelal zijn er meerdere hulpverleners bij een gezin betrokken en is de bestaanszekerheid in het geding. Volgens betrokkenen kan de Doorbraakmethode in dergelijke situaties zorgen voor een wending ten goede.
De methode wordt niet alleen toegepast bij vastgelopen casussen met meerdere hulpverleningsinstanties, maar ook bij situaties waarin een alternatieve aanpak wenselijk is. Door maatwerk te bieden en buiten de gebaande paden te denken, kan het systeem worden doorbroken en wordt er ruimte gecreëerd voor duurzame oplossingen.
Ook in Beekdaelen wordt actief gewerkt met deze benadering. Medewerkers van de gemeente zetten zich in om inwoners op effectieve wijze te begeleiden naar meer regie over hun leven. Wethouder Peter Janssen toont zich tevreden over de eerste resultaten: “Wij geloven in deze aanpak. Het is belangrijk dat we mensen perspectief bieden en hen helpen om hun leven weer op de rit te krijgen. De komende jaren hopen we op deze manier nog veel meer huishoudens te kunnen ondersteunen.”
Het project PlusWijken is een regionaal samenwerkingsverband dat gericht is op het verbeteren van de leefomstandigheden in kwetsbare wijken. Naast de Doorbraakmethode worden ook andere innovatieve werkwijzen ingezet om de bestaanszekerheid, gezondheid en participatie van inwoners te versterken.