Luister live

Financieringsuitdaging voor nieuw Romeins Museum in Heerlen

13 mei 2024

Heerlen staat voor een financieringsuitdaging van ruim 16 miljoen euro voor de bouw van het nieuwe Romeins Museum. De gemeente verwacht een groot deel van dit bedrag te verkrijgen via subsidies, maar deze zullen pas beschikbaar komen na de verzelfstandiging van het museum. Het nieuwe museum, bedoeld als vervanging van het verouderde Thermenmuseum, heeft een geschatte kostprijs van ruim 32 miljoen euro. Ongeveer de helft van dit bedrag is reeds gereserveerd door de gemeente, terwijl de provincie een miljoen euro heeft toegezegd.

De gemeenteraad zal eind juni beslissen over de financiering van het resterende bedrag van zestien miljoen euro, evenals over andere grote projecten zoals de herbestemming van het zwembad in de kerk aan de Laanderstraat en de ontwikkeling van een filmhub in en rondom het Royaltheater.

Het Romeins badhuis is recentelijk opgenomen in de historische canon van Nederland en wordt beschouwd als de 'Nachtwacht van de Archeologie'. Het heeft al bezoekers uit binnen- en buitenland getrokken die de Romeinse restanten hebben bewonderd. Desondanks heeft de gemeente geen verdere subsidie weten te verkrijgen om de financiële druk op de begroting te verlichten.

Het bureau achter het ontwerp heeft onlangs wijzigingen aangebracht in het ontwerp voor de nieuwbouw. Deze aanpassingen resulteren in een verlaging van 2,26 meter en zullen leiden tot aanzienlijk lagere kosten, geschat op enkele miljoenen euro's minder.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram