Luister live

Gemeente Valkenburg deelt zorgen Gemeentes Parkstad over Beleidsplan Politie Limburg

31 juli 2023

Afgelopen week hebben de burgemeesters in Parkstad hun zorgen geuit jegens het nieuwe beleidsplan van Politie Limburg. Alle 7 gemeenten moeten zodanig inleveren op de beschikbare politiecapaciteit dat de veiligheidsopgaven niet meer haalbaar zijn. Dit terwijl de uitvoering van basale politietaken in dit gebied nu al onder hoge druk staat. In sommige gemeenten zullen ook te weinig of helemaal geen wijkagenten meer zijn. Nog minder politiecapaciteit heeft ontwrichtende gevolgen voor de veiligheid en leefbaarheid. De burgemeesters delen de mening dat er een bodem is bereikt.

Gemeente Valkenburg aan de Geul deelt de zorgen die de burgemeesters van Parkstad hebben geuit over het Regionaal Beleidsplan Politie 2024-2027. ‘Het plan betekent fors minder politiecapaciteit in een gebied dat al kwetsbaar is’, aldus de Parkstadgemeenten. “Die kwetsbaarheid geldt net zo voor het heuvelland en voor een gemeente als Valkenburg aan de Geul”, volgens burgemeester Daan Prevoo.

De burgemeester begrijpt het probleem van Parkstad en ondersteunt hun aanpak. “Het capaciteitsprobleem bij de politie is zorgwekkend. Net zoals in de zorg of het onderwijs. En dat geldt ook voor de brandweer. Overal vormt een fors tekort aan menskracht een probleem. Maar zodra het om een veilige leefomgeving gaat, kunnen we ons niet permitteren om veel te lang met een onderbezetting hetzelfde werk te blijven uitvoeren. Dus vergt het waarborgen van die veiligheid en leefbaarheid voor de inwoners van onze gemeente veel meer inzet en werk van onze boa’s en onze handhavingscapaciteit.”

Het capaciteitsprobleem bij de politie en de druk op de gemeentelijke organisatie dragen niet bij aan het veiligheidsgevoel van inwoners. De vraag van de samenleving is hoog en tegelijkertijd daalt de aangiftebereidheid van mensen als daar geen gevolg aan wordt gegeven. Terwijl we juist met z’n allen proberen om diezelfde inwoners te mobiliseren als het gaat om de aanpak van ondermijning. Een gezamenlijke aanpak die van groot belang is voor een veilige samenleving.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram