Luister live

Gooi je kapotte spullen niet weg! Laat ze maken bij Repair Café op 4 november

21 oktober 2023

Op zaterdag 4 november vindt er opnieuw een Repair Café plaats in de Schepenbank te Oirsbeek. Het evenement is gepland van 10.00 tot 13.00 uur en biedt de lokale gemeenschap de gelegenheid om diverse voorwerpen te laten repareren door een team van 25 specialisten.

Het Repair Café-team staat klaar om een breed scala aan items onder handen te nemen, waaronder kleding, fietsen, stofzuigers, koffiezetapparaten, gereedschappen, slijpwerkzaamheden, ICT- en computerapparatuur, elektrische apparaten en elektronische problemen. Zelfs speelgoed kan worden gerepareerd door de deskundige vrijwilligers.

Het evenement wordt gekenmerkt door een gastvrije sfeer, waarbij deelnemers kunnen genieten van een kopje koffie terwijl ze wachten op de reparatie van hun voorwerpen. Het Repair Café in de Schepenbank te Oirsbeek is laagdrempelig en wordt georganiseerd op basis van vrijwillige bijdragen van de deelnemers. Er zijn geen vaste kosten verbonden aan de reparaties, maar donaties worden gewaardeerd om het voortbestaan van het initiatief te ondersteunen.

In een tijd waarin consumenten worden aangemoedigd om steeds meer te consumeren en oude spullen weg te gooien, groeit het besef van het belang van repareren als een duurzamere en milieuvriendelijkere optie. Hier zijn enkele feitelijke redenen waarom het laten repareren van spullen een verstandige keuze is:

  1. Milieubescherming: Het productieproces van nieuwe goederen leidt tot vervuiling en het gebruik van kostbare grondstoffen. Door het herstellen en hergebruiken van spullen wordt de druk op het milieu verminderd.
  2. Afvalvermindering: Repareren helpt de hoeveelheid afval te verminderen die anders op stortplaatsen terechtkomt. Dit draagt bij aan het verminderen van afvalproblemen en de negatieve impact op het milieu.
  3. Besparing van hulpbronnen: Het repareren van spullen vereist over het algemeen minder energie en materiaal dan het produceren van nieuwe. Dit helpt bij het behoud van natuurlijke hulpbronnen en vermindert de CO2-uitstoot.
  4. Kostenbesparing: Repareren is vaak voordeliger dan het kopen van nieuwe spullen. Het kan consumenten helpen geld te besparen en hun financiële last te verlichten.
  5. Behoud van vakmanschap: Door reparatievaardigheden te behouden en door te geven, blijft traditioneel vakmanschap levend en wordt kennis doorgegeven aan toekomstige generaties.

Het laten repareren van spullen bevordert duurzaamheid en draagt bij aan het verminderen van de ecologische voetafdruk van individuen en de samenleving als geheel. Het is een stap in de richting van een meer verantwoorde consumptie en het behoud van onze planeet voor de toekomstige generaties.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram