Luister live

“Jeugdculturen en subculturen na de mijnsluiting” een lezing door Michel Lemaire

20 september 2023

In 2017 begon stadshistoricus Michel Lemaire aan een lang lopend project om het immateriële erfgoed van jeugdculturen en de creatieve kracht van de jongeren, de plek in de geschiedenis te geven die zij verdient. Na een spraakmakende expositie in 2017-2018 volgden tal van kleine events waarbij verhalen (oral history), vele foto’s uit particuliere collecties en documentatie werden verzameld. In oktober verschijnt het samengestelde boek The Post-Industrials, subculturen van Heerlen en omstreken.

Het beeld van de recente geschiedenis van Heerlen en omgeving wordt gedomineerd door economisch verval en drugsgebruik. Na de sluiting van de mijnen raakten veel voormalige mijnwerkersgezinnen in het slob. De politiek probeerde het tij te keren met massale sloop en nieuwbouw en de stad kleurde letterlijk en figuurlijk grijs.

Maar in de kieren van het beton groeide ook iets nieuws, in alle kleuren van de regenboog. De jongeren van de postindustriële steden vonden namelijk hun eigen weg en gaven hún leven en de stad opnieuw kleur met talloze subculturen.

Zo werd er door de alternatieve jongeren tijdens de jaren ’60 op alle fronten geëxperimenteerd, vierde de punk in Heerlen en omgeving hoogtij vanaf de late jaren ’70, bood gothic een oase van donkere romantiek in een kille buitenwereld, vonden jongeren verbroedering in de snoeiharde muziek van metal en hardcore, werd er in het holst van de nacht graffiti en vooral héél veel muziek gemaakt, van folk tot gabber.

Kosten en aanmelding
Aanmelden is gewenst en kan middels een mail naar mevrouw Martens via: [email protected]. De lezing is gratis voor leden van het LGOG. Niet-leden betalen €5,-. U kunt uw auto parkeren op de busbaan voor het museum of op het trottoir naast de ingang. Let op: er zijn een beperkt aantal parkeerplaatsen. Kom bij voorkeur met het OV.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram