Na bijna 24 jaar neemt Joep Verbugt afscheid als voorzitter van de stichting Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK). Met ingang van 1 april 2025 legt hij de voorzittershamer neer, nadat hij leiding heeft gegeven aan 24 edities van een van de grootste volksculturele evenementen in Limburg.
Verbugt trad aan in 2001, toen de provinciale omroep L1 net was begonnen met de jaarlijkse tv-registratie van de LVK-finale. Onder zijn leiding groeide het evenement uit tot een cultureel fenomeen met ongekende populariteit. Niet alleen werd de aandacht voor het LVK groter, ook de artiesten en hun Limburgse liedjes werden steeds bekender en geliefder.
Tijdens zijn voorzitterschap kende het LVK niet alleen groei, maar ook uitdagingen. Discussies over het reglement, de jurering en de kwaliteit van liedjes hebben het evenement gevormd en mede gezorgd voor een balans tussen traditie en modernisering. Verbugt kijkt met trots terug:
"Ik heb het altijd een eer gevonden om leiding te mogen geven aan dit prachtige evenement. Het LVK heeft een enorme betekenis voor de Limburgse taal en identiteit. Dat ik hieraan heb mogen bijdragen, vervult me met dankbaarheid en trots."
Op 14 februari 2025 maakt Verbugt tijdens de finale van de 49e editie op het ‘Weerstand-terrein’ in Roermond voor de laatste keer de winnaar bekend. Na de finale draagt hij het stokje over en vertrekt hij met een gerust hart. “Mijn tijd zit erop. Het is mooi geweest. Ik laat een goed functionerend bestuur achter dat het LVK een mooie toekomst zal bieden.”
Joep Verbugt wordt opgevolgd door Roel Florie uit Kunrade, een ervaren carnavalsvierder en actief bestuurslid binnen het LVK. Florie heeft ervaring als jurylid en vrijwilliger bij diverse carnavalsactiviteiten en ziet het voorzitterschap als een grote eer. Hij kijkt uit naar de toekomst:
"Samen met het bestuur, de artiesten en het publiek wil ik ervoor zorgen dat het LVK nog vele succesvolle edities tegemoet gaat."
Het bestuur heeft Verbugt gevraagd om in aanloop naar het 50-jarig jubileum in 2026 een serie podcasts op te nemen. Hierin kan hij zijn ervaringen en anekdotes van een kwart eeuw LVK delen. Hiermee blijft zijn nalatenschap nog lang voortleven in de rijke traditie van het LVK.