Luister live

Klimaatwandelen op vrijdagavond 14 juli

7 juli 2023

Foto: Natuurmonumenten ©

Op 14 juli 2021 werd Zuid-Limburg getroffen door extreme regenbuien. Het water kolkte door de straten en huizen kwamen onder water te staan. Een heftige gebeurtenis die in het collectieve geheugen gegrift staat. Inmiddels zijn we twee jaar verder. Welke maatregelen zijn er intussen door natuurorganisaties genomen en wat moet er nog gebeuren om herhaling te voorkomen? Dat kun je met eigen ogen zien tijdens de klimaatwandeling georganiseerd door Natuurkracht op 14 juli. Imke Nabben (Ark Rewilding Nederland) neemt je mee door het Geuldal. Ze vertelt hoe we de natuur als bondgenoot kunnen zien bij het voorkomen van wateroverlast in het Geul- en Gulpdal. Kom je ook?

De wandeling start op vrijdag 14 juli om 19 uur op de parkeerplaats aan de Bennetweg te Epen en duurt tot ongeveer 21 uur. Meld je aan via www.natuurkracht.org.

Werken met natuur = win-win-win

Kiezen voor natuurlijke oplossingen verkleint niet alleen de kans op klimaatschade, maar het gaat ook verdroging tegen en de natuur wordt soortenrijker, robuuster en veerkrachtiger. Bovendien levert het een mooi landschap op en zijn de kosten van deze maatregelen relatief laag. De natuurlijke oplossingen voor waterberging in het Geul- en Gulpdal kunnen als voorbeeld dienen voor de rest van Nederland als klimaatslim en toekomstbestendig landschap. Dankzij de natuur in het Geul- en Gulpdal kan het landschap tijdens zware en langdurige regen functioneren als een klimaatbuffer. Een natuurlijke klimaatbuffer houdt regenwater vast op de plek waar het valt en voert het vervolgens vertraagd af naar de beken.

Iedereen kan meedoen met Natuurkracht!

Natuurlijke oplossingen tegen overstromingen zijn er in het groot en in het klein. Denk aan ruimte maken voor bosontwikkeling, vrij meanderende beken en natuurlijke graslanden. Maar ook het verwijderen van tegels uit tuinen en andere verharding in dorpen en steden. Natuurkracht nodigt alle Limburgers in het Geul- en Gulpdal uit om mee te doen aan groene, veilige en aantrekkelijke oplossingen voor hoogwaterveiligheid. Via evenementen, diverse acties en een digitaal platform kan iedereen kennis en ervaringen met elkaar delen en ook zelf aan de slag.

Natuurkracht wordt gesteund door de Nationale Postcode Loterij en heeft een fonds opgericht van 1 miljoen euro voor lokale projecten die bijdragen aan natuurlijke oplossingen voor hoogwaterveiligheid. Kijk voor meer informatie op www.natuurkracht.org.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: tv@rtvparkstad.nl

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram