Mantelzorgers van mensen met dementie hebben het in 2024 onverminderd zwaar. Nog steeds voelt één op de acht zich zwaar belast of overbelast. Bijna driekwart ervaart problemen bij het combineren van zorg met dagelijkse activiteiten, en dit percentage is gestegen ten opzichte van voorgaande jaren. Dit blijkt uit de Dementiemonitor van Alzheimer Nederland en Nivel.
Overbelaste mantelzorgers ontvangen minder hulp van familie en vrienden. De Dementiemonitor laat verder zien dat mantelzorgers gemiddeld 37 uur per week zorgen voor hun naaste en dat drie op de tien mantelzorgers de zorg nog maximaal een jaar zegt vol te houden. Omdat mantelzorgers onmisbaar zijn voor veel mensen met dementie, is het van belang om hen voldoende ondersteuning te bieden. De sociale omgeving is hierbij van cruciaal belang. Opvallend is dat zeer zwaar tot overbelaste mantelzorgers juist minder hulp van familie en vrienden ontvangen dan mantelzorgers die minder belast zijn. Begrip en hulp van de omgeving neemt daarbij af naarmate de dementie van de naaste vordert terwijl dan juist meer hulp nodig is.
Zuid-Limburg iets meer last van personeelstekort
In Limburg wonen naar schatting 24.000 mensen met dementie. Het percentage mantelzorgers dat zich zwaar belast voelt, is in Limburg ongeveer gelijk aan het landelijk gemiddelde (13%). Als het gaat om ontmoetingsplekken voor hun naaste met dementie, zijn er binnen Limburg verschillen. Van de mantelzorgers uit Noord- en Midden-Limburg vindt de helft (51%) dat er genoeg ontmoetingsplekken zijn voor hun naaste met dementie, in Zuid-Limburg is dit 41%. De casemanager dementie is, net als landelijk, de meest gebruikte vorm van zorg en ondersteuning in Limburg. In Zuid-Limburg hebben mantelzorgers iets last gehad van personeelstekort (25%) dan in Noord- en Midden-Limburg (19%). Landelijk is dit 23%.
Casemanager nog steeds belangrijkste vorm van ondersteuning voor thuis
Net als in voorgaande peilingen van de Dementiemonitor, is casemanagement volgens mantelzorgers de belangrijkste vorm van zorg en ondersteuning. De casemanager dementie zit in de basisverzekering. Wel geeft 13% van de mantelzorgers aan dat casemanagement te laat startte. Deze groep wachtte gemiddeld 16 weken, wat ver boven de vastgestelde norm van 6 weken is. Naast de casemanager staan hulp bij het huishouden, zorg van de huisarts, thuiszorg en groepsactiviteiten voor de naaste in de top-5 van belangrijkste zorg en ondersteuning. Wilmink: “Gezien de enorme druk op de mantelzorgers én op de arbeidsmarkt is het belangrijk om ook deze ondersteuning van mantelzorgers beter en sneller te organiseren.”
Over dementie
Momenteel zijn er in Nederland ongeveer 300.000 mensen met dementie. Dit aantal zal mede door de vergrijzing stijgen naar meer dan een half miljoen in 2040. De druk op mantelzorgers neemt hierdoor toe aangezien het zorgpersoneel juist afneemt. Er zijn nu naar schatting 800.000 mantelzorgers in Nederland die voor een naaste met dementie zorgen.
Dementiemonitor 2024
Samen met het Nivel onderzoekt Alzheimer Nederland iedere twee jaar de ervaringen, behoeften en wensen van mantelzorgers: de Dementiemonitor. De resultaten van de Dementiemonitor geven een helder beeld van de knelpunten én kansen om de zorg en ondersteuning voor mensen met dementie en hun mantelzorgers te verbeteren. Alzheimer Nederland gebruikt deze uitkomsten in de gesprekken met onder andere politici, zorgverzekeraars en gemeenten om tot gerichte oplossingen te komen.
Dit keer vulden een recordaantal van ruim 9.600 mantelzorgers de vragenlijst in. Over deze groep gaat het landelijke rapport en de 64 regionale rapporten. Ook deden 1.100 mensen met dementie mee aan de Dementiemonitor. Hun resultaten verschijnen in een apart rapport.