Luister live

Meertaligheid doet de taalontwikkeling goed

5 december 2023
As we allemaol ’n hendje helpe, is ’t werk wat minder zjwaor’
Met een introductie door hoogleraar Taalcultuur Leonie Cornips, liedjes van de Troubadours van de Toekomst, het interactief voorleesboek in het Limburgs van July Vijgen en een voorproefje van de voorstelling rondom mascotte Zjuulke door Peggy Alofs ging de pilot ‘Limburgs in de kinderopvang’ van start. 
De pedagogisch medewerkers van verschillende locaties van Peuteropvang Heerlen en MIK gaan de kinderen zowel in het Nederlands als in het Limburgs toespreken. Ook kunnen zij gebruik maken van de liedjes, de toneelvoorstelling en het boek. Het project is op Friese leest geschoeid. Friese professionals staan hun Limburgse collega’s bij met raad en daad. Dat gebeurde tijdens deze avond al met een rechtstreekse verbinding met Friesland Rechtstreeks uit Friesland overgenomen is ook de taalgroeimeter, een instrument dat inzicht biedt in de taalontwikkeling van kinderen met verschillende thuistaalsituaties: www.taalgroeimeter.nl/limburg
Liedjesschrijver en zanger Ivo Rosbeek zingt ‘As we allemaol ’n hendje helpe, is ’t werk wat minder zjwaor. As we allemaol ’n hendje helpe, zeen we straks wat flotter klaor. Ech waor!’ Een van de liedjes van het Limburgse liedjesmakers collectief 'Troubadours van de Toekomst' die aansluiten bij de belevingswereld van de peuters en kleuters. July Vijgen leest tijdens de start van de pilot voor uit haar prentenboek 'Joep wilt vastelaovend viere'. Met een verhaal op rijm neemt July de toehoorders mee in de Limburgse cultuur en tradities van de vastelaovend Peggy Alofs verheugt zich al op haar voorstelling met pop Zjuulke.
“In de deelnemende locaties gaan de pedagogisch medewerkers zelf het programma invullen,” legt Esther van Loo van Levende Talen Limburgs uit. Samen met locatiemanager Alexandra de la Roy van Spelenderwijs en MIK-PIW bedacht Esther het plan voor ‘Limburgs in de kinderopvang’. Bestuurder Ingrid van den Bunder van Peuteropvang Heerlen sloot zich van harte bij de pilot aan. 
“Het maximale zou zijn: vijftig procent van de tijd wordt er dialect gesproken, vijftig procent Nederlands. De ervaring gaat ons leren of dat haalbaar is. Het is gewoon al fijn als er ook Limburgs zou worden gesproken. We hopen dat Limburgstalige kinderen daardoor minder snel overstappen op het Nederlands als ze thuiskomen. Maar ook de kinderen die thuis geen Limburgs spreken, krijgen er zo toch iets van mee. We gaan voor ‘én én’, niet ‘óf óf’!”
Door de jaren heen is men tot de conclusie gekomen dat meertaligheid het gebruik van de Nederlandse taal stimuleert. Hoogleraar Taalcultuur Leonie Cornips: “Dus het spreken van je eigen thuistaal is perfect; juist die meertaligheid doet de taalontwikkeling goed.”

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: tv@rtvparkstad.nl

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram