Luister live

Middeleeuwse geschiedenis van Kasteel Hoensbroek komt vanaf 14 oktober multimediaal tot leven

20 september 2023

Kasteel Hoensbroek, een historisch monument dat teruggaat tot de middeleeuwen, zal vanaf 14 oktober een opwindende en multimediale tour aanbieden onder de naam 'Versleutelde Verhalen'. Deze interactieve tentoonstelling biedt bezoekers de mogelijkheid om de middeleeuwse geschiedenis van het kasteel op een vernieuwende manier te ervaren. Kasteelbewoners uit het verleden zullen indrukwekkende verhalen delen, en elke bezoeker krijgt een eigen sleutel om de interactieve tentoonstelling te activeren.

De tour belooft een boeiende ervaring te zijn, zowel voor families als voor geschiedenisliefhebbers. Bezoekers kunnen de eeuwenoude wandelgangen, geheime kamers en verborgen schatten van het kasteel zelf ontdekken tijdens deze grootschalige multimediatentoonstelling. Tijdens een bijzondere tijdreis zullen ze kennismaken met de kleurrijke karakters die het kasteel in de middeleeuwen bewoonden. Als de muren van Kasteel Hoensbroek konden spreken, zouden ze ongetwijfeld deze intrigerende verhalen vertellen.

Wat deze tentoonstelling extra bijzonder maakt, is niet alleen de onthulling van nooit eerder vertelde verhalen over het kasteel, maar ook de presentatie van authentieke middeleeuwse vondsten. Jordy Clemens, wethouder Cultuur en Erfgoed van de Gemeente Heerlen, benadrukte het belang van deze tentoonstelling als een manier om de geschiedenis van de regio beter te communiceren met het grote publiek.

"Versleutelde Verhalen" is de nieuwe permanente tentoonstelling van Kasteel Hoensbroek. Deze tentoonstelling belicht de eerste periode waarin het kasteel werd bewoond door de adellijke familie Van Hoensbroek en er zijn plannen om deze in de toekomst uit te breiden met een aanvullende permanente tentoonstelling over de 17e- en 18e-eeuwse geschiedenis. Wat deze tentoonstelling extra bijzonder maakt, is de omvang ervan - het is momenteel de grootste multimediale ervaring die in een kasteel in Limburg te zien is. Bezoekers hebben de keuze uit twee verschillende varianten van de tour - de familietour en de historische tour, en deze tours zijn beschikbaar in het Nederlands, Engels en Duits.

Hans Thuis, museumdirecteur van Kasteel Hoensbroek, benadrukte de technische uitdaging die bij het realiseren van deze tentoonstelling kwam kijken. Hij merkte op: β€œDe combinatie tussen techniek en het niet aantasten van het culturele erfgoed was een bijzondere uitdaging die we hebben overwonnen. De multimediale techniek past perfect in het kasteel waarbij het cultureel erfgoed behoudenblijft. Dat is wat deze tentoonstelling een bijzonder geraffineerde presentatie maakt.”

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
β“’ RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram