Luister live

NAVO-Hoofdkwartier Brunssum verwelkomt Zweden

12 maart 2024

‘Headquarters Allied Joint Force Command Brunssum’ (HQ JFCBS) heeft op maandag 11 maart Zweden officieel verwelkomt als het tweeëndertigste lid van de NAVO (Noord-Atlantische Vedragsorganisatie). Bij de vlagceremonie waren aanwezig de Zweedse ambassadeur in Nederland de heer Oljelund, de Zweedse luitenant-generaal Edström, de staf van HQ JFCBS en de Zweedse militaire delegatie werkzaam op het hoofdkwartier. De ceremonie heeft plaats gevonden voor het hoofdgebouw van HQ JFCBS op de militaire basis in Brunssum.

De plaatsvervangend commandant JFCBS, luitenant-generaal Lanchares leidde de ceremonie namens de commandant generaal Miglietta. Tijdens zijn toespraak verklaarde hij opgetogen te zijn over de toetreding van Zweden tot de NAVO en heette hij de nieuwe bondgenoot van harte welkom. ‘Wij staan trots schouder aan schouder met hen, klaar om door het complexe veiligheidslandschap van de 21e eeuw te navigeren’, zei Lanchares.

De Zweedse luitenant-generaal Edström onderstreepte in zijn toespraak: “Dit is een historische dag voor mijn land. Voor het eerst sinds 1814 maakt Zweden deel uit van een militair bondgenootschap. Wij zijn nu lid van de NAVO. De reis die we samen met onze Finse vrienden zijn begonnen, is eindelijk voltooid. Als bondgenoten zullen wij de meest succesvolle militaire alliantie in de geschiedenis versterken – en de Alliantie zal ons versterken.”

Na afloop van de vlagceremonie vond er een receptie plaats voor genodigden. De heer Oljelund sprak het publiek toe en stelde dat de toetreding van Zweden tot de NAVO opmerkelijk is en zelfs historisch. “Bijna 210 jaar voerde Zweden een miltair neutraliteitsbeleid, maar de wereld is veranderd. Een overweldigende meerderheid van de Zweedse bevolking en het parlament steunt dit politieke besluit. Een aanval op een NAVO-land, is een aanval op allen. Wij, Zweden pakken deze verantwoordlijk op’’, aldus de Zweedse ambassadeur.

Zweden neemt sinds het begin van de jaren negentig deel aan het NAVO ‘Parnership for Peace’-programma. De NAVO en Zweden oefenden samen in veel militaire verdediginsoefeningen. Met Zweden krijgt het bondgenootschap een robuuste en betrouwbare bondgenoot.

Finland en Zweden hebben het lidmaatschap van de NAVO aangevraagd na de invasie van Russische troepen in Oekraïne op 24 februari 2022. Dit was hun reactie op de onrechtmatige en brutale daad van Rusland. Finland is sinds 4 april 2023 al lid.

De Zweedse krijgsmacht is zeer modern, voldoet aan de hoogtse normen, zijn goed opgeleid, uitgerust en zeer capabel. Verder oefenen ze al vele jaren samen met NAVO-troepen volgens NAVO-procedures. In 2010 beëindigde Zweden de dienstplicht, maar vanwege de groeiende Russische dreiging heeft Zweden deze in 2017 opnieuw ingevoerd. Sinds 2018 zijn ook vrouwen dienstplichtig.

Met de toetreding van Zweden zijn bijna alle landen aan de Baltische Zee nu NAVO-landen. Toetreding tot het bondgenootschap maakt Zweden veiliger en de NAVO nog sterker.

De officiële vlaggenceremonies vonden gelijktijdig plaats bij alle NAVO-hoofdkwartieren.

 

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram