De gemeente Heerlen heeft ambitieuze plannen voor de toekomst van haar woonklimaat, samengevat in het Nieuw Heerlens Woonfundament. Dit nieuwe beleidsplan, ontwikkeld na grondig woonbehoefteonderzoek, beoogt een gezonde uitbreiding van de woningvoorraad in Heerlen en biedt ruimte voor nieuwe huishoudens in verschillende segmenten. De nadruk ligt op het stimuleren van gemengde wijken door de bouw van appartementen in het middenhuursegment en ruime gezinswoningen, waardoor Heerlen inspeelt op de toenemende vraag naar woonruimte voor diverse doelgroepen. Het plan zou de stad bovendien een economisch voordeel tussen de 5 en 30 miljard euro kunnen opleveren.
Na jaren van krimp ziet Heerlen kansen voor duurzame groei, aldus wethouder Casper Gelderblom. "We kiezen nu vol overtuiging voor gezonde groei en balans in ons woonklimaat," legt Gelderblom uit. Het Nieuwe Heerlense Woonfundament is daarmee een stap in de richting van een gevarieerd woningaanbod dat leefbare, gebalanceerde wijken ondersteunt. Onder het beleidskader 'Grip op Wonen' uit 2023 heeft Heerlen eerder vastgelegd wat het níet meer wil, zoals ongecontroleerde verhuurpraktijken en kwetsbare instroom die leefbaarheid negatief beïnvloedt. Het nieuwe plan legt nu de focus op wat Heerlen wél wil bereiken: wijken die toegankelijk zijn voor uiteenlopende inkomensgroepen, zonder dat bewoners met lagere inkomens worden verdrongen.
Het Nieuw Heerlens Woonfundament richt zich op vier belangrijke groeikansen om tegen 2050 naar 100.000 inwoners te groeien:
Een belangrijk onderdeel van het plan is de focus op diversiteit binnen de wijken, waarbij sociale huurwoningen 20 tot 50 procent van de woningvoorraad zullen uitmaken. Dit moet zorgen voor een gezonde balans zonder dat bewoners met lagere inkomens uit hun wijk worden verdreven.
De gemeente Heerlen werkt nauw samen met woningcorporaties, lokale partners en de landelijke overheid om de woningbouwambities waar te maken. Ook haalt de stad inspiratie uit innovaties op de woningmarkt in steden als Rotterdam en Almere, waar diverse woonvormen nieuwe doelgroepen aanspreken. Eind 2024 wordt een Masterplan Ruimte voor Woningbouw gepresenteerd, en begin 2025 buigt de gemeenteraad zich over het voorstel.
Met deze plannen zet Heerlen een grote stap naar een duurzame, diverse en toekomstgerichte woonomgeving die zowel de huidige als toekomstige bewoners ten goede zal komen.