Marco Peters, wethouder Groen: “In de tijdgeest van nu, waarbij bomen terecht als erg waardevol worden gezien, is het belangrijk dat zij niet zomaar kunnen worden gekapt zoals dat de afgelopen jaren kon en dus moeten worden beschermd. Daar komt nog eens bij dat wij overal in de stad keihard werken aan rigoureuze vergroening en investeren in onze buurten en wijken. Het nieuwe systeem voorziet in het opnieuw invoeren van een kapvergunning, waarbij we extra oog hebben voor onze inwoners, en de regeldruk juist voor hen laag houden.”
Duurzame bescherming
Met de invoering van een kapvergunning met nieuw opgestelde beleidsregels, zorgt Heerlen voor een duurzamere en bredere bescherming van haar groen. Voorheen werd alleen een aantal waardevolle bomen beschermd, maar met de nieuwe regels nu ook overige bomen én houtopstanden. Hiermee wordt gehoor gegeven aan de groeiende wens vanuit de samenleving om het groen in de stad beter te beschermen vanwege de waarden voor de gezondheid, klimaat en biodiversiteit. Het sluit ook goed aan bij de Heerlense opgave om de stad rigoureus te vergroenen.
Beoordeling boombehoud
Hele dikke, monumentale bomen, worden in principe niet geveld, tenzij er zwaarwegende redenen zijn. Bij andere bomen en houtopstanden wordt de reden van vellen afgewogen tegen het belang van de boom en de omgeving, waarbij behoud de voorkeur heeft. Bij kap moet zoveel mogelijk gecompenseerd worden door herplanting. Indien zelf herplanten niet lukt mag een financiële bijdrage aan een herplantfonds worden geleverd. Inwoners van Heerlen hoeven alleen bij dikkere bomen een vergunning aan te vragen en hoeven vervolgens minder te compenseren dan niet-particulieren zoals bijvoorbeeld een ontwikkelaar of de gemeente zelf. De nieuwe regels zorgen op deze manier voor een betere bescherming van groen zonder een hoge regeldruk voor onze inwoners.
De nieuwe regels zullen op 30 oktober ter goedkeuring aan de gemeenteraad worden voorgelegd.
Bron: Gemeente Heerlen