Op woensdag 11 december is een belangrijke stap gezet in Zuid-Limburg in de strijd tegen geweld in afhankelijkheidsrelaties. De 16 Zuid-Limburgse gemeenten, samen met zorg- en veiligheidsorganisaties, hebben de Intentieverklaring "Samenwerking in de Aanpak Geweld in Afhankelijkheidsrelaties" ondertekend. Burgemeester Joppe tekende deze verklaring namens onze gemeente.
Deze ondertekening markeert een belangrijke mijlpaal in de uitvoering van de regiovisie "Samen Sterk, Iedereen Veilig 2024-2031" en het bijbehorende uitvoeringsplan voor de komende jaren.
Wat is geweld in afhankelijkheidsrelaties?
Geweld in afhankelijkheidsrelaties is een complex probleem dat in verschillende vormen voorkomt, zoals fysiek, psychisch, emotioneel of financieel geweld. Het vraagt om een langdurige, gezamenlijke aanpak. De intentieverklaring onderstreept de gezamenlijke verantwoordelijkheid van gemeenten, zorg- en veiligheidsorganisaties en maatschappelijke instellingen om dit geweld te voorkomen, tijdig te signaleren en te stoppen.
Doelen van de samenwerking
De partners in deze samenwerking streven ernaar de cirkel van geweld te doorbreken en een veilige omgeving te creëren voor iedereen in Zuid-Limburg. De speerpunten zijn:
- Vroegtijdig herkennen van signalen van geweld
- Aanpakken van onderliggende oorzaken van geweld
- Veiligheid en herstel bieden aan slachtoffers
Het doel is dat iedereen in de regio, ongeacht leeftijd, zich veilig voelt en beschermd weet tegen geweld.
Samenwerking voor een veilige regio
Dit initiatief kan alleen slagen door samenwerking. Naast gemeenten doen zorginstellingen, veiligheidsdiensten, maatschappelijke organisaties en ervaringsdeskundigen al actief mee. De aanpak staat ook open voor nieuwe partners, zoals onderwijsinstellingen en gezondheidsorganisaties.
De gezamenlijke ambitie is om Zuid-Limburg de komende jaren veiliger te maken en geweld een halt toe te roepen. Door voort te bouwen op bestaande samenwerkingen zet de regio zich in om blijvend te werken aan een samenleving waarin iedereen zich veilig kan voelen.
Fotografie: Pascal Moors
Bron: Gemeente Voerendaal