Op 10 oktober wordt wereldwijd stilgestaan bij World Mental Health Day, een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor mentale gezondheid. Hoewel het bewustzijn over dit onderwerp toeneemt, blijft praten over mentale welzijn voor veel Nederlanders nog een uitdaging. Uit een onderzoek van Hallmark blijkt dat slechts één op de drie Nederlanders regelmatig open is over hun mentale gezondheid.
De studie toont aan dat veel mensen moeite hebben om hun mentale welzijn te bespreken. 35% van de ondervraagden geeft aan bang te zijn hun dierbaren te belasten of bezorgd te maken. Vooral jongeren tussen de 18 en 24 jaar (52%) vinden het moeilijk om dit gesprek aan te gaan, terwijl slechts 26% van de 65-plussers hier moeite mee heeft. Daarnaast geeft 22% van de respondenten aan het onderwerp te persoonlijk te vinden om te bespreken.
Ondersteuning bieden Ondanks de terughoudendheid bij het praten over mentale gezondheid, kent 88% van de Nederlanders iemand in hun omgeving die met mentale problemen kampt. Bijna de helft van de vrouwen (47%) en een derde van de mannen (34%) geven aan veel steun te hebben geboden aan iemand in nood. De meest gekozen vorm van steun is het bieden van een luisterend oor (96%), gevolgd door het sturen van berichten of een telefoontje (71%).
Moeite met gesprekken Toch blijkt uit het onderzoek dat veel Nederlanders het lastig vinden om over mentale gezondheid te praten. Slechts 18% van de ondervraagden heeft hier geen moeite mee. Jongeren (24%) geven vaker aan niet te weten wat ze moeten zeggen dan 55-plussers (6%). Daarnaast wordt het vinden van een balans tussen helpen en het bewaken van eigen grenzen vaak als moeilijk ervaren.
Met deze resultaten wordt het belang van openheid en steun in gesprekken over mentale gezondheid benadrukt, zeker nu steeds meer mensen met deze uitdagingen te maken hebben.