Luister live

Opening Cultura Nova 2023: samensmelting van theater, kunst, architectuur en de gemeenschap

18 augustus 2023

Op vrijdag 25 augustus om 20.00 uur begint in Heerlen het beeldend theaterfestival Cultura Nova 2023 met de Nederlandse première van TAWA, een voorstelling op het Burgemeester van Grunsvenplein door het gezelschap Gratte Ciel. Direct daarna om 21.00 uur leidt het Franse theatergezelschap Mécanique Vivante het publiek met een muzikale parade naar het Raadhuisplein voor 'The Sirens’ Song’, gecreëerd ter gelegenheid van de onthulling van het nieuwe Stadskantoor en Raadhuis in Heerlen. Het publiek kan op zowel vrijdag 25 augustus als zaterdag 26 augustus van deze combinatievoorstelling genieten. Hiermee wordt Cultura Nova, dat tot zondag 3 september duurt en theater, kunst, architectuur en gemeenschap samenvoegt, op passende wijze geopend.

Een Verbinding met Verleden en Toekomst

Gratte Ciel neemt tijdens de openingsvoorstelling van Cultura Nova het publiek mee op een reis door menselijke rituelen. TAWA is een luchtritueel dat de interactie tussen mens en natuurlijke krachten uitbeeldt, geïnspireerd door oude mythen en rituelen uit diverse culturen. Live muziek, zang en acrobatiek op hoog niveau vormen samen een kleurrijke explosie boven Heerlen. TAWA, voor de eerste keer in Nederland opgevoerd, viert op unieke wijze de band tussen cultuur en stad.

Na de voorstelling van Gratte Ciel gaat het evenement verder met 'The Sirens' Song', gebracht door Mécanique Vivante. Een polyfoon muziekensemble van zeven sirenes betovert de stad met melodieën, samen met Limburgse zangeressen Fenna Ograjensek en Lien Haegeman. Als moderne rattenvangers van Hamelen trekken ze door de straten van Heerlen op speciale locomotieven, begeleid door het unieke "sirénium" instrument en de majestueuze roep van een misthoorn. Deze muzikale parade bereikt zijn hoogtepunt op het Raadhuisplein, waar de feestelijke opening van het vernieuwde Raadhuis en Stadskantoor plaatsvindt.

Een Huis in en voor de Stad

Het nieuwe Stadskantoor, ontworpen door architect Francine Houben van Mecanoo, is een eerbetoon aan Heerlen en haar optimisme. Met respect voor het historische Raadhuis van Peutz, heeft Houben een elegant gebouw ontworpen dat het centrum van Heerlen nieuw leven zal inblazen. Het straalt hoop, verbondenheid en vooruitgang uit, en weerspiegelt de gemeenschappelijke geest van de stad. In het weekend van 25, 26 en 27 augustus zijn er diverse activiteiten rond de opening van het Stadskantoor en het Raadhuis, zoals tentoonstellingen, een symposium en een boekpresentatie. Het volledige programma is te vinden op de website van de gemeente Heerlen.

Cultura Nova loopt van 25 augustus tot en met 3 september 2023. Voor meer informatie en het volledige programma, bezoek de website: www.culturanova.nl.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: tv@rtvparkstad.nl

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram