Luister live

Percentage kinderen zonder zwemdiploma is verdubbeld. Gemeente Kerkrade investeert doormiddel van Vie

28 november 2023

Het percentage van de kinderen tussen de 6 en 16 jaar dat geen zwemdiploma heeft, is tussen 2018 en 2022 verdubbeld. Dit aandeel was in 2020 door de coronapandemie al toegenomen. Die stijging heeft nu dus verder doorgezet. Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut.

In 2018 had 6 procent van de kinderen geen zwemdiploma. In 2020 was dit 9 procent. In 2022 had maar liefst 13 procent van de kinderen tussen de 6 en 16 jaar geen zwemdiploma.

Wel weer meer kinderen met alle zwemdiploma’s (A, B én C)
Er is ook een positieve ontwikkeling: in 2022 is het aandeel kinderen met alle drie de zwemdiploma’s (A, B én C) met 35 procent weer op het niveau van 2018. In 2020 was dit percentage namelijk gedaald ten opzichte van 2018.

Vaker zwemdiploma bij hoger gezinsinkomen
Hoe hoger het inkomen van het gezin, hoe vaker kinderen zwemdiploma’s hebben:

  • Een kwart van de kinderen uit de laagste inkomensgroep heeft geen zwemdiploma. In de hoogste inkomensgroep is dit maar 2 procent.
  • De helft van de kinderen uit de hoogste inkomensgroep heeft een A-, B- én C-diploma. In de laagste inkomensgroep is dat maar 24 procent.

Kinderen met migratieachtergrond hebben vaker geen zwemdiploma
Kinderen met een migratieachtergrond hebben vaker geen zwemdiploma dan kinderen zonder migratieachtergrond. Daarnaast heeft een kleiner deel van deze groep alle zwemdiploma’s.

Gemeente Kerkrade & Vie
Met Vie – Leven in beweging werkt de gemeente Kerkrade samen met haar inwoners en maatschappelijke lokale en regionale partners aan gezondheid en vitaliteit. Het is een plek waar mensen voor elkaar zorgen, samen bewegen, van elkaar leren en samenwerken.

Maar Vie is niet alleen een fysieke plek in het centrum van Kerkrade. Vie is ook de beweging die hoort bij het leven.

Vie wordt zichtbaar en voelbaar, in het stadshart tot in de haarvaten van de wijken. Vie staat voor levenslang kansrijk met programma’s die investeren in gezonde jeugd, vitaal ouder worden en vitale wijken. Met de inzet vaneen Kennis en Expertisecentrum wordt Vie bovendien onmisbaar in de ambitie van de regio Zuid-Limburg om te werken aan gezondheid en vitaliteit.

Binnen Vie bied Optisport Zwembad Vie Zed & Sop zwemlessen aan. Samen met Zed de haai en Sop de zeester beleven de kinderen de zwemlessen. Alle avonturen staan beschreven in het paspoort dat de kinderen krijgen bij de start van het zwemlestraject, samen met de prachtige schatkist. Gaandeweg wordt de schatkist gevuld met edelstenen en worden er zegels verdiend voor in het paspoort. Als het C-diploma is behaald, is het avontuur ten einde en wacht de grootste beloning: De Rode Reuze Robijn.

'' Wij geloven erin dat de zwemles het meest effectief is wanneer kinderen plezier hebben en zich veilig voelen. Als Optisport streven wij naar de leukste en beste zwemles. Onze standaarden zijn hoog als het gaat om de eisen waar kinderen aan moeten voldoen alvorens zij een diploma krijgen. Op die manier leggen wij een basis voor een leven lang zwemveilig plezier in het water.

Al onze zweminstructeurs zijn opgeleid en hebben ten minste het diploma ‘Instructeur Zwem ABC’ (minimaal MBO3). Daarnaast worden zij continu bijgeschoold door middel van cursussen en trainingen via onze eigen Optisport Academy. ''

Verder bereiken we dit door:

  • Een belevingswereld te creëren voor de kinderen door middel van een uniek zwemlesconcept dat zorgt voor extra motivatie en plezier.
  • Uit te gaan van zelfredzaamheid: Veel werken, is veel ervaren, en veel leren.
  • Les te geven op individueel niveau met persoonlijke aandacht voor ieder kind. Ieder kind is anders en vereist een andere aanpak.
  • Duidelijke en transparante communicatie te bieden over (de voortgang van) de zwemles.
  • Altijd kritisch te blijven en op zoek te zijn naar effectiever, zinvoller en nog aantrekkelijker zwemonderwijs.

*mits begeleid door een meezwemmende en betalende volwassene.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: tv@rtvparkstad.nl

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram