Luister live

PLT en PANDA organiseren nieuw literair festival. Limburg verwelkomt Opzich

25 maart 2024

Zaterdag 6 april kunnen liefhebbers van taal zich in Parkstad onderdompelen in de eerste editie van literair festival Opzich. Een avond lang puilt heel Theater Heerlen uit met poëzie, spoken word, lezingen, een ‘Silent Dichtco’, interviews ‘Behind the bar’ en een boekenmarkt in de foyer. Overdag zijn er literaire wandelingen voor kinderen en boekenwurmen die meters willen maken. In de bibliotheken, op straat tot in de kleedkamers in het theater struikel je 6 april over letters, zinnen, gedichten, verhalen.

Het initiatief voor de organisatie van een literair festival komt uit de koker van PLT’s programmeur Betti Plug en Merlijn Huntjes van Collectief PANDA. Merlijn: “Allereerst moet er een podium komen voor literair talent uit Limburg en voor schrijvers met een bovenregionale blik. Er zit zoveel talent in deze regio. Dat willen we zichtbaar maken. Maar, er is ook een inhoudelijke noodzaak. Verhalen, literatuur, gedichten verruimen onze blik naar de werkelijkheid. Ze prikkelen creativiteit en fantasie en bevorderen empathie: verhalen dagen je uit je in een ander te verplaatsen. In een wereld waarin we steeds vaker tegenover elkaar staan en schuttingen bouwen om ‘ons’ erfgoed te beschermen willen wij literatuur inzetten als verbinder van ervaringen, culturen en smaken. Elk boek, elk gedicht, elke voordracht staat voor een reis, die schrijvers, performers, lezers en toeschouwers samen beleven.

Collectief PANDA
Vanuit het literaire veld is Merlijn Huntjens van Collectief PANDA bij de organisatie betrokken. PANDA bedenkt en ontwikkelt literaire projecten op het snijvlak tussen taalkunst, poëzie en performance. Merlijn: “PANDA wil laten zien dat poëzie, literatuur en verhalen voor een brede groep mensen toegankelijk zijn. Niet per se door de drempel te verlagen maar door opstapjes te bieden. PANDA organiseert hiervoor colleges in de kroeg, het collectief werkt op scholen, trekt literatuur uit het boek, plukt verhalen van de straat en laat zien dat literatuur en verhalen in allerlei bestaande uithoekjes van de samenleving te vinden zijn.” Tijdens Opzich uit de inbreng van PANDA zich in nieuwe concepten waarmee nieuwe stemmen in het veld onder de aandacht van het publiek worden gebracht. Het festival wordt verrassend en onconventioneel. Een viering van literatuur in al zijn verschijningsvormen. Mede ook dankzij de grote bereidheid van schrijvers, woordkunstenaars en performers om aan het festival deel te nemen.

Relevant en divers
Naast interviews met bijvoorbeeld Lisa Weeda brengt schrijver, dichter en performer Joost Oomen een muzikaal-literaire performance. Het festival ontvangt De Troubadours van de Toekomst, een collectief muzikanten die met één been in de muzikale traditie van Limburgse rasvertellers als Carboon en Ton Engels staan en met het andere been in het woelige heden. Jonge, talentvolle dichters van ‘Het Belangrijke Genootschap met een nog onduidelijke en steeds wisselende maar immer literaire inhoud’ trakteren de bezoekers in een silent ‘DICHT-CO’ op woordkunst via een koptelefoon. De Belgisch-Limburgse woordkunstenaar Jee Kast voegt met #nualzerevingers poetry slam toe aan het programma. In het programmaonderdeel ‘Behind the bar’ (een concept van Yila en Jules) tappen bartenders letterlijk biertjes terwijl zij in gesprek gaan met artiesten over lines, lyrics en bars: een gesprek met makers over wat er achter hun teksten steekt. En IMP SYN – de gelegenheidsformatie van Jeffrey Hanssen en Heerlens stadsdichter Sven Vek - zorgt voor poëtische kwinkslagen op elektronische dansbaarheid. De presentatie van de avond is in handen van de Vlaamse schrijver Selm Wenselaers.

Wandelingen
Vooruitlopend op het avondprogramma in Theater Heerlen organiseert Opzich samen met SCHUNCK een voorleeswandeling kriskras door het centrum van Heerlen voor kinderen van 2 tot 8 jaar. Op deze wandeling komen de kinderen warme plekjes tegen waar iemand voorleest uit een mooi prentenboek. Voor volwassenen die meer meters wil maken is er een wandeling in samenwerking met het Dutch Mountain Film Festival van de bibliotheek in HuB. Kerkrade naar SCHUNCK Bibliotheek in Heerlen.

Pay what you want
Literair Festival Opzich komt tot stand in samenwerking tussen PLT, SCHUNCK, Bibliotheek Kerkrade, PANDA, Boekhandel van der Velden van Dam en Dutch Mountain Film Festival en is mede mogelijk gemaakt door Lira Fonds, Cultuurfonds en Rabobank. Wie kaarten bestelt kan in een ‘Pay what you want’-systeem kiezen uit drie tarieven van € 12,50, € 17,50 of € 25,- per kaartje. Wie het hoogste tarief betaalt, maakt het mogelijk dat een andere literatuurliefhebber minder kan betalen. Ook hier zoekt het festival de verbinding.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram