Luister live

Tijdelijke crisisnoodopvang in Voerendaal voor 250 asielzoekers

1 november 2023

Via: 045online

VOERENDAAL – Op 8 januari 2024 opent een tijdelijke crisisnoodopvang (CNO) aan de rand van de kern Ubachsberg in Voerendaal. Dit initiatief komt voort uit een verzoek van het Rijk en wordt uitgevoerd onder de leiding van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Het terrein aan de Bergseweg 109 zal voor een periode van maximaal anderhalf jaar (18 maanden) worden ingericht om 250 asielzoekers op te vangen. Omwonenden, verenigingen en ondernemers in de nabije omgeving worden deze week geïnformeerd over deze crisisnoodopvang.

Een CNO fungeert als een ‘wachtkamer’ voor asielzoekers die wachten op hun asielprocedure en voor status-/vergunninghouders die wachten op huisvesting in hun toegewezen Nederlandse gemeente. Het is niet bedoeld voor ontheemden uit Oekraïne of mensen uit ‘veilige landen’.

Het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) heeft onvoldoende opvangplaatsen voor alle asielzoekers die naar Nederland komen, en er zijn statushouders die wachten op huisvesting. Daarom vroeg het Ministerie van Justitie en Veiligheid aan de veiligheidsregio’s om crisisnoodopvang mogelijk te maken.

Burgemeester Wil Houben benadrukte het belang van deze tijdelijke crisisnoodopvang:

"In Voerendaal kennen we een zorgzame samenleving, we kijken naar elkaar om. Laten we dat ook doen voor mensen die op de vlucht zijn voor oorlogen of natuurrampen. Wij bieden hen op deze manier een tijdelijke, veilige woonplek in Nederland."

Het terrein aan de Bergseweg is eigendom van de gemeente en bevindt zich buiten de dorpskern. De grond zal worden gesaneerd voordat de crisisnoodopvang wordt gebouwd. De kosten voor sanering, bouw en opvang worden door het Rijk betaald. De crisisnoodopvang opent naar verwachting op 8 januari 2024.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram