Luister live

Veiligheidsregio Zuid-Limburg beschikt als eerste brandweerkorps over een eigen waterscooter

2 april 2024

Het brandweerkorps van Veiligheidsregio Zuid-Limburg krijgt als eerste in Nederland de beschikking over een waterscooter om mensen te redden bij ongevallen op een rivier. De waterscooter maakt het voor de brandweer mogelijk om veiliger en sneller haar werk te doen bij het redden van drenkelingen.

Vandaag is de waterscooter gepresenteerd. De komende tijd worden leden van het Oppervlaktewater Reddingsteam (ORT) van de Maastrichtse brandweer opgeleid om de waterscooter te kunnen inzetten. De verwachting is dat de waterscooter vanaf juni voor het eerst kan worden ingezet tijdens een incident.

Tot op heden beschikt alleen de Nationale Reddingsbrigade over dit soort waterscooters. Deze worden ingezet bij reddingen op zee. Veiligheidsregio Zuid-Limburg krijgt als eerste brandweerkorps de mogelijkheid om zo’n vaartuig in te zetten bij ongevallen op een rivier. “Door ons gebied stroomt de Maas. Dat is een brede en snelstromende rivier, die bovendien grote objecten kan meevoeren, zoals boomstammen. Daardoor zijn reddingsoperaties vaak lastig en gevaarlijk voor hulpverleners”, weet kazernechef Leon van Kalmthout van brandweer Maastricht-Noord.

Jaarlijks zijn er in Maastricht ongeveer tien meldingen van personen te water. Maastricht is een populaire vaarroute voor zowel de pleziervaart als grote vrachtschepen. En er liggen veel bruggen in het Maastrichtse vaargebied. De aanwezigheid van een stuw bij Borgharen brengt tijdens reddingsacties bovendien bepaalde risico’s met zich mee.

De huidige werkwijze is dat dan het Oppervlaktewater Reddingsteam ter plaatse komt. Brandweerlieden trekken dan speciale kleding aan en moeten zwemmend het slachtoffer zien te bereiken. Zij zijn uit veiligheidsoverwegingen altijd met een touw verbonden aan collega’s aan wal. Van Kalmthout: ”Dit werkt prima bij rustig water, maar op de Maas levert dat vanwege de stroming voor de hulpverleners behoorlijke veiligheidsrisico’s op. Bovendien moet je eerst een geschikte plek vinden om überhaupt het water in te kunnen gaan. Als zwemmend redder moet je qua timing goed inschatten waar en wanneer je moet starten met zwemmen om bij het wegdrijvende slachtoffer te komen. Je wilt natuurlijk niet tegen de stroming in hoeven zwemmen, want zelfs met de speciale zwemuitrusting is dat heel zwaar.” Ten behoeve van reddingen op het water heeft de bandweer tevens een boot ter beschikking. Deze bevindt zich in een jachthaven nabij kazerne Maastricht-Zuid en heeft dus meer tijd nodig om ter plaatse te komen bij ongevallen in het centrum van Maastricht.

In de zoektocht naar een snel en wendbaar vaartuig, heeft de brandweer hulp gekregen van de Reddingsbrigade Nederland, oftewel de Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen (KNBRD). Zij beschikt al langer over speciale waterscooters en gebruikt deze bij reddingen op zee of overdag tijdens geplande waterevenementen. “Wij kunnen veel van hen leren, zoals de effectieve wijze van het uit het water halen van een slachtoffer en de vaardigheden om veilig te varen met een waterscooter”, weet Van Kalmthout. “Maar omdat de inzet op zee anders is dan in de Maas, ontwikkelen we de waterscooter zelf door. Denk daarbij aan voorzieningen om in het donker te kunnen varen, technieken om een slachtoffer aan een rivierwal te kunnen brengen en faciliteiten om de waterscooter in de Maas te water te kunnen laten. In dat kader zijn we de gemeente Maastricht zeer erkentelijk voor de aanpassingen aan onze belangrijkste hellingbaan.”

Voor de inzet van een waterscooter is een speciale opleiding vereist. Instructeurs van de Reddingsbrigade Nederland starten vandaag met het trainen van de Maastrichtse brandweerlieden. Dat gebeurt via het train-de-trainer-principe, waardoor de cursisten vervolgens hun eigen brandweercollega’s kunnen opleiden.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: tv@rtvparkstad.nl

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram