Luister live

Verwijderen van asbest: meeste aanvragen komen uit Utrecht, minste uit Limburg

10 juni 2024
Landelijk, 10 juni 2024 - Asbest, voorheen een veelgebruikt materiaal in de bouwsector, vormt tegenwoordig een bekend gezondheidsrisico. Vooral in oudere gebouwen is het nog steeds aanwezig. Maar in welke provincie worden nog de meeste aanvragen gedaan voor het inventariseren en verwijderen van asbest? Gemiddeld gezien, op basis van het aantal inwoners, is dat in Utrecht.
image
Homedeal onderzocht in welke provincie asbest nog voor de meeste overlast zorgt. Hiervoor is een analyse gemaakt van meer dan 15.000 aanvragen voor experts op het gebied van asbest. In Utrecht worden gemiddeld de meeste aanvragen per inwoner gedaan. In Limburg ligt dit gemiddelde het laagst.
 1. Utrecht
 2. Flevoland
 3. Gelderland
 4. Noord-Holland
 5. Noord-Brabant
 6. Zuid-Holland
 7. Overijssel
 8. Friesland
 9. Drenthe
 10. Zeeland
 11. Groningen
 12. Limburg
Asbest in huis
Wat als je vermoedens hebt dat er ook asbest in jouw huis zit? “Men hoeft niet altijd gelijk in paniek te raken”, zegt Anita Ligter van Asbest Sanering Eemnes. “Asbest is niet altijd schadelijk voor je gezondheid maar het is wel verstandig om het op een verantwoorde manier te laten verwijderen. Wanneer je vermoedens hebt van asbest in je huis, kun je het beste een inventarisatie aanvragen. Een expert zal dan vaststellen of er sprake is van asbest en hoe dit het beste verwijderd kan worden.”
De grond in
Als er asbest gevonden is, zal dit door een gecertificeerde asbestverwijderaar volgens de vaste protocollen worden verwijderd. Het asbest wordt uiteindelijk in speciaal hiervoor bestemde verpakkingsmaterialen onder de grond gestort. “Asbest kan niet worden verbrand omdat het hittebestendig is. Daarom wordt het asbest onder de grond opgeslagen. Experts zijn wel aan het kijken naar een andere oplossing, maar voorlopig is die er nog niet.”
Meer weten over het verwijderen van asbest en het het hele overzicht per provincie zien? Kijk dan hier.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram