Luister live

Architect Francine Houben verzorgt transitielezing tijdens het vijfde theatercollege Dansen op de Mijnen

1 september 2023

De transitielezing Dansen op de Mijnen wordt dit jaar verzorgd door architect Francine Houben. De in Sittard geboren en in Heerlen opgegroeide Houben is één van de oprichters van architectenbureau Mecanoo in Delft.

Francine Houben
Als architect geniet Houben nationaal en internationaal veel aanzien. Bekende ontwerpen van haar hand zijn gebouwd in New York (de Stavros Niarchos Foundation Library) en Kaohsiung, Taiwan (National Center for the Arts). In Nederland horen de bibliotheek van de TU Delft, woontoren Montevideo in Rotterdam en kantoorgebouw FiftyTwoDegrees in Nijmegen tot haar bekendste gebouwen.

De afgelopen jaren is Houben meer actief in de streek waar ze opgroeide. In Heerlen is het in 2021 geopende stadskantoor van de gemeente Heerlen door haar ontworpen. Dat gebouw vormt een architectonische twee-eenheid met het onlangs gerenoveerde raadhuis van Frits Peutz uit de jaren veertig van de vorige eeuw. Ook is Mecanoo het bureau dat voor de herontwikkeling van bioscoopcomplex Royal-Rivoli tekent. De verbouwing van winkelcentrum Corio Center in de Heerlense binnenstad zal ook aan de hand van ontwerpen van Mecanoo worden uitgevoerd.

Op zaterdag 25 november is Francine Houben de hoofdspreker tijdens theatercollege Dansen op de Mijnen in PLT, Theater Heerlen. Na afloop van de lezing, die met een cultureel programma wordt omlijst, gaat een panel samen met Houben verder in discussie over haar lezing. Dat panel bestaat uit Petra Dassen, burgemeester van Kerkrade, de Heerlense wethouder Casper Gelderblom en Jop Vermeesch, artistiek leider van dansschool HFC Crew en betrokken bij evenementen als The Notorious IBE en het NK breakdance in Heerlen.

Dansen op de Mijnen
Met de mijnsluitingen en de traumatische gevolgen daarvan in het geheugen, is het doel van de jaarlijkse lezing om lering te trekken uit dit verleden en discussie en dialoog tussen bestuurders, ondernemers en burgers over de noodzaak van verandering te stimuleren.

Eerdere sprekers die de transitielezing Dansen op de Mijnen hebben verzorgd zijn voormalig eurocommissaris Frans Timmermans, ASML-topman Roger Dassen, Martin Paul, bestuursvoorzitter Universiteit Maastricht en Sandra Phlippen, hoofdeconoom van ABN Amro. Na politiek, bedrijfsleven, onderwijs en economie voegt Houben met architectuur een nieuwe invalshoek aan de reeks theatercolleges toe.

Dansen op de Mijnen 2023 vindt zaterdag 25 november om 19.30 uur plaats in Theater Heerlen. Meer informatie kun je vinden via www.plt.nl.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram