Luister live

Burgemeester Wever woedend over besluit toekomst Zuyderland ziekenhuis

24 april 2024

Via: 045online

HEERLEN – In een plotselinge wending van het lot heeft de regietafel vandaag de toekomstplannen voor het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen en Sittard bekendgemaakt, met verwoestende gevolgen voor Heerlen. De beslissing om Heerlen te degraderen tot een locatie voor laagcomplexe zorg terwijl hoogcomplexe zorg naar Sittard wordt verplaatst, heeft burgemeester Roel Wever van Heerlen in een staat van woede en schok achtergelaten.

"WE VERLIEZEN EEN VOLWAARDIGE SPOEDEISENDE HULP, INTENSIVE CARE EN GEBOORTECENTRUM. OOK ZULLEN COMPLEXERE OPERATIES NIET LANGER IN ONZE STAD PLAATSVINDEN. DIT IS ABSOLUUT ONACCEPTABEL,"

aldus een verbolgen burgemeester Wever.

De beslissing van de regietafel wordt door Wever gezien als een puur financiële afweging, zonder rekening te houden met de maatschappelijke impact op Heerlen en omliggende gemeenten. Met 300.000 inwoners die al veel te verduren hebben gehad, beschouwt Wever de verandering als een aderlating voor de regio Parkstad.

"WE HEBBEN ALLE VERTROUWEN VERLOREN IN DE BESTUURSVOORZITTER VAN ZUYDERLAND. ONZE INSPANNINGEN, INCLUSIEF MOTIES AANGENOMEN IN DE TWEEDE KAMER EN PROVINCIALE STATEN, OM HET ZIEKENHUIS OPEN TE HOUDEN, LIJKEN TE ZIJN GENEGEERD,"

vervolgde Wever.

De gevolgen van deze beslissing zijn verstrekkend. Wethouder Zorg Arlette Vrusch benadrukt dat een ziekenhuis cruciaal is voor het welzijn en de gezondheid van de inwoners, vooral in een regio met grote gezondheidsachterstanden. De sluiting van belangrijke faciliteiten zal leiden tot langere aanrijtijden, meer mensen die zorg mijden en een hogere druk op huisartsen.

Timoer Reijnders en Theo de Groot van de Ziekenhuisalliantie delen in de teleurstelling. Ondanks een reeks van protestacties en een sterke gemeenschapsinspanning, lijken bedrijfseconomische overwegingen het te hebben gewonnen van zorginhoudelijke redenen.

"WE HEBBEN ALLES GEPROBEERD OM DE STEM VAN ONZE STAD EN REGIO TE LATEN HOREN, MAAR HET HEEFT NIET MOGEN BATEN,"

aldus Reijnders.

Burgemeester Wever kondigt aan dat alle betrokken partijen zich zullen beraden over vervolgstappen.

"WE LATEN HET HIER ZEKER NIET BIJ ZITTEN,"

belooft hij vastberaden.

"HET IS TIJD VOOR ACTIE, EN WE ZULLEN ONS VERZETTEN TEGEN DEZE ONRECHTVAARDIGE BESLISSING DIE ONZE GEMEENSCHAP TREFT."

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: tv@rtvparkstad.nl

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram