Luister live

dsm-firmenich schenkt DSM kunstcollectie aan gemeente Heerlen

28 maart 2024

Via: 045online

HEERLEN – dsm-firmenich, de toonaangevende innovator op het gebied van voeding, gezondheid en beauty, schenkt de DSM bedrijfskunstcollectie aan de gemeente Heerlen. Daarmee wordt de stad een unieke collectie rijker. De schenking bestaat uit ruim 500 unieke werken van regionale, nationale en internationale kunstenaars en vertegenwoordigt een geschatte waarde van circa twee miljoen euro. dsm-firmenich neemt een aantal kunstwerken in langdurige bruikleen om onder andere het nieuwe hoofdkantoor in Maastricht aan te kleden. Zo behoudt het bedrijf de band met haar historische wortels waar zij trots op is. Met de schenking zorgt dsm-firmenich ervoor dat de unieke verzameling werken voor de inwoners van de provincie Limburg behouden blijft.

De historische lijn van de collectie vertelt het verhaal van het bedrijf, de bloeiperiode van de mijnstreek en de periode van transitie, tot nu. De overdracht van de collectie heeft eerder vandaag symbolisch plaatsgevonden in het Raadhuis van Heerlen.

Unieke collectie

De DSM-kunstcollectie is een van de oudste bedrijfscollecties in Nederland en bestaat uit historische en hedendaagse kunstwerken. De collectie is in 1952 gestart met een focus op kunstenaars uit de provincie Limburg. Sinds 2003 ligt het accent op nationale en internationale kunstenaars. In de collectie zitten werken van onder meer Ger Lataster, Jef Diederen, Pieter Defesche, Lei Molin, Shinkichi Tajiri, Barbara Wagner, Lucy & Jorge Orta,Ittmar Gilbao, Maarten van den Eynde, Duan Jiangyu, Melanie Bonajo, Viviane Sassen, Helen Verhoeven, Tanja Ritterbex, Aline Thomassen, Paul Drissen en Haddasah Emmerich.

Eigenaarschap

Gemeente Heerlen wordt volledig eigenaar van de kunst. Het beheer, onderhoud en de exposure van de collectie wordt namens de gemeente Heerlen door SCHUNCK georganiseerd. Tot en met de publieke ontsluiting in 2025 wordt samengewerkt met de curator van de dsm-firmenich om het verhaal van de collectie vast te leggen en over te dragen. In het kader van het jaar van het Erfgoed wordt er ook een tentoonstelling in SCHUNCK georganiseerd. Daarnaast zal de collectie structureel zichtbaar gemaakt worden in het Kunstdepot van SCHUNCK.

Wethouder Cultuur Jordy Clemens is blij dat de kunstcollectie in Heerlen blijft:

"Deze kunstcollectie is op talloze manieren verbonden met de Mijnstreek. De werken zijn van hoge kwaliteit en vertellen het verhaal van een voormalig staatsbedrijf dat zich ontwikkelt tot een multinational maar ook van een streek die een roerige geschiedenis doormaakte en de rug rechtte. Daarom zijn wij blij dat deze kunstwerken als één collectie beschikbaar blijven voor de inwoners van de Mijnstreek. Met deze schenking maakt dsm-firmenich dat mogelijk en daar zijn we dankbaar voor. Wij beloven op onze beurt dat we goed voor deze collectie gaan zorgen zodat ook toekomstige generaties van dit bijzondere verhaal kunnen genieten."

Joris de Beer, president-directeur dsm-firmenich Nederland:

"We willen zoveel mogelijk mensen laten genieten van de bijzondere collectie kunstwerken die sinds de jaren 50 met veel zorg is opgebouwd. Door de collectie cadeau te doen aan de gemeente Heerlen kunnen we deze ambitie waarmaken. Met de gemeente Heerlen hebben we een goed thuis gevonden voor onze unieke verzameling en laten we iets bijzonders na aan de inwoners van de stad en de regio. We zijn blij dat de kunstwerken zo ook in de toekomst bij elkaar blijven."

Catharien Romijn, art curator dsm-firmenich:

De schenking van onze collectie aan de gemeenschap betekent het einde van een tijdperk maar is ook een nieuw begin. Ik verheug mij er dan ook op om de komende maanden in goede samenwerking de collectie over te dragen aan de gemeente Heerlen en mee te werken aan de eerste publieke ontsluiting van onze verzameling.

Over dsm-firmenich

Als vernieuwers in voeding, gezondheid en beauty, ontwikkelt, produceert en combineert dsm-firmenich vitale voedingsstoffen, smaken en geuren om de groeiende wereldbevolking te laten floreren. Met ons uitgebreide aanbod aan oplossingen, op basis van natuurlijke en hernieuwbare ingrediënten en onze gerenommeerde wetenschappelijke en technologische capaciteiten, werken wij aan wat we collectief nodig hebben, wat consumenten willen en wat duurzaam is voor de aarde. dsm-firmenich is een Zwitsers-Nederlands bedrijf, beursgenoteerd op Euronext Amsterdam, met activiteiten in bijna 60 landen en meer dan €12 miljard omzet. Met een divers, wereldwijd team van bijna 30,000 werknemers, brengen wij vooruitgang tot leven, elke dag, overal en voor miljarden mensen. www.dsm-firmenich.com

 

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: tv@rtvparkstad.nl

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram