Luister live

Een bijzondere tuin in het centrum van Heerlen

3 oktober 2023

Heerlen heeft een bijzondere, maar niet zo bekende tuin, waar het goed toeven is.  "In de blanke sprookjestuin van het zwarte Kolenland" kopte het christelijk tijdschrift De Spiegel in 1957. Eerder beschreef dokter en botanicus August de Wever de botanische tuin met meer dan duizend plantensoorten en exoten en rozentuin met wel 150 soorten in het Mijnennummer van 1937. Wiet Thijssen vatte alle wetenswaardigheden van de verborgen parel in het huidige stadsbeeld samen in het nieuwe, derde Historische Cahier Parkstad Limburg. Het huidige ABP-park, een goed onderhouden grote tuin, ligt aan de westzijde van het centrum van Heerlen. Het vindt zijn oorsprong in een monumentale botanische tuin van maar liefst 5 ha. die hier vanaf de jaren 1920 werd aangelegd door een ingenieur van Staatsmijnen, ir. A.E. (Eddie) Dinger (188-1952). Hij bewoonde op dit terrein de villa Rozenhof. Het was een afgebakend stukje Heerlen, dat slechts nu en dan voor publiek werd opengesteld. Tot aan zijn dood in 1952 heeft Dinger met veel liefde en grote financiële investering aan de groei van zijn tuin gewerkt. Exemplaren van de oorspronkelijke beplanting en enkele kenmerkende structuurelementen zijn nog steeds aanwezig. Om te voorkomen dat Dinger’s persoonlijke toewijding en de geschiedenis van de tuin in de vergetelheid raken, is deze publicatie samengesteld.

 

Dinger had vele verdiensten voor de stad. Hij was hoofd van het bouwbureau van Staatsmijnen, voorzitter van het Oranjecomité en ook van de VVV-in Heerlen en had nog vele andere bestuursfuncties. Voor de vele verdiensten werd hij in 1936 geëerd met de plaatsing van de Ir. Dingerbank, nog steeds aanwezig op het Burgemeester De Hesselleplein.

Wiet Thijssen beschrijft op 96 bladzijden in dit fraai door Marcel van de Heyden vormgegeven boek met vele afbeeldingen uitgebreid de geschiedenis van de familie en de tuin en hoe het ABP de tuin na de bouw van het kantorencomplex en verbouwingen de tuin altijd heeft gekoesterd als park.

 

2.Dingertuin in 1927.jpg

 

Drs. Wiet Thijssen (1956, Heerlen) is socioloog met belangstelling voor lokale geschiedenis. Hij is onder meer stadsgids. Het mijnverleden van de stad Heerlen is voor hem een onvermijdelijk thema. De geschiedenis van het ABP-park, dat aan zijn achtertuin grenst, heeft hem daarbij in het bijzonder gegrepen.

 

3.Dingertuin in 1957.jpg

 

Het boek met illustraties in zwart-wit en kleur is genaaid-gebonden met daaromheen een softcover met flappen. Het is te koop in de webwinkel op www.landvanherle.nl en enkele boekwinkels in de stad.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram