Luister live

Heemkundevereniging de Bongard brengt bezoek aan Nederlands Mijnmuseum

4 januari 2024

Heemkundevereniging de Bongard uit Simpelveld organiseert op zaterdag 13 januari een bezoek aan het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen. Het museum, gevestigd in het voormalige mijnwarenhuis Kneepkens aan de Doctor Poelsstraat 29, biedt bezoekers een uitgebreide ervaring van alle facetten van het mijnverleden verdeeld over vier verdiepingen.

De excursie, die om 13.00 uur begint, staat onder leiding van gids Theo Hoogers. Deelnemers kunnen zich aanmelden tot 5 januari door een e-mail te sturen naar [email protected]. De kosten bedragen 10 euro voor leden van de heemkundevereniging en 15 euro voor niet-leden. Het bezoek aan het Nederlands Mijnmuseum biedt de leden van de Bongard en andere geïnteresseerden de kans om meer te leren over het rijke mijnverleden dat zo kenmerkend is voor de regio.

Heemkundevereniging de Bongard
De vereniging bestaat sinds 1987. Zij zijn de heemkundevereniging van Simpelveld, de huidige gemeente zoals die in 1982 is ontstaan uit een fusie van de voormalige kerkdorpen Bocholtz en Simpelveld. De naam De Bongard komt van een 16e eeuws kasteel in Bocholtz. Heemkunde, naar het woord heem, is onderzoek naar de eigen leefomgeving. Heemkunde valt onder het immateriële culturele erfgoed en omvat alle wetenschappen op lokaal of regionaal niveau, met als doel heemkennis te vergaren.

De vereniging is gericht op het verzamelen, bewaren en delen van kennis over de maatschappelijke en culturele geschiedenis van os heem. Op dit gebied is de vereniging het geheugen en het informele archief van Simpelveld en Bocholtz.Alle activiteiten worden gedaan door vrijwilligers. De vereniging organiseert en faciliteert activiteiten. Een bestuur zorgt voor de overkoepelende gang van zaken. De normale activiteiten doen we in secties, samenwerkingsverbanden van mensen die samen een of andere activiteit op zich nemen. Daarnaast werken we met projecten. Dan zoeken we geschikte personen om samen een gesteld doel te realiseren.

Nederlands Mijnmuseum
In het Nederlands Mijnmuseum staat het mijnverleden letterlijk en figuurlijk in de etalage. Het Nederlands Mijnmuseum is gevestigd in een monumentaal warenhuis uit de jaren 40, ontstaan uit de welvaart die de steenkoolindustrie bracht. Deze locatie werd in mei 2022 geopend en bevindt zich in het centrum van Heerlen, op dr. Poelsstraat 29. Het museum neemt je mee door de kleurrijke facetten van het veelzijdige mijnverleden.

Vanaf 1900 werd er in Zuid-Limburg op steeds grotere industriële schaal steenkool gewonnen. Die steenkool werd op honderden meters diepte uit de bodem gehaald door duizenden mijnwerkers afkomstig uit Limburg en ver daarbuiten.  Nederland draaide op Limburgse steenkool, de schaal was immens. De Mijnstreek veranderde in een rap tempo onder invloed van onder andere welvaart en immigratie. Ook de mijnen en de kerk hadden grote invloed. Vanaf 1965 werden de mijnen gesloten en moest de voormalige Mijnstreek zichzelf na een diep dal opnieuw uitvinden.

Met dit veelzijdige verhaal maak je kennis aan de hand van een eigentijdse presentatie en spraakmakende objecten. Op vier verdiepingen, elk met een eigen thema, krijgt het mijnverleden kleur. Het Nederlands Mijnmuseum is geopend van dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram