Luister live

Koninklijke felicitatie voor 150-jarig Kerkraads Mannenkoor Sint Lambertus

27 juli 2023

Per officiële brief van de Dienst van het Koninklijk Huis, heeft Koning Willem-Alexander alle leden van het Koninklijk Kerkraads Mannenkoor Sint Lambertus gefeliciteerd met hun bijzondere jubileum. KKM bestaat namelijk 150 jaar dit jaar. Het koor heeft een lange traditie met de Oranjes. In 1952 ontving men van Koningin Juliana het predicaat 'Koninklijk' waarna het koor ‘de Koninklijke Mannenzangvereniging St. Lambertus te Kerkrade’ mocht worden genoemd.

Op 10 oktober 1873 werd het koor Societé St. Lambert opgericht en vernoemd naar de dekenale kerk in Kerkrade centrum. Na de Eerste Wereldoorlog veranderde de naam in het Nederlands naar: de Mannenzangvereniging St. Lambertus.

In de beginjaren (1873-1890) van het koor was het gebruikelijk dat Koning Willem III de prijzen beschikbaar stelde voor zangwedstrijden waaraan het koor deelnam. KKM Sint Lambertus heeft in de afgelopen decennia meermaals de eer gehad om te mogen zingen voor de Koninklijke familie. In 1919 zong het koor voor Koningin Wilhelmina in Scheveningen. Tijdens het eerste bezoek aan Limburg van Koningin Beatrix in 1980 heeft het koor haar feestelijk mogen toezingen in Maastricht. 

Kort na het verkrijgen van het predicaat ‘Koninklijk’ veranderde de naam naar de huidige versie: het Koninklijk Kerkraads Mannenkoor Sint Lambertus.


Speciaal voor het bijzondere jubileumjaar heeft het koor Neerlandicus Luca Fiori gevraagd om een
jubileumboek te maken waarin de gehele geschiedenis in tekst en beeld wordt geïllustreerd. Daarnaast organiseert het jubilerend koor allerlei concerten en activiteiten voor de lokale gemeenschap.

Foto's: KKM St. Lambertus

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram