Luister live

Limburgs Landschap organiseert weer 2 excursies. Ontdek het gebied ook met Wandelen met Wiel!

13 maart 2024

Kasteelruïne Stein
Op zaterdag 23 maart starten om 11:00 en 14:00 uur cultuurhistorische rondleidingen door de imposante kasteelruïne Stein. De excursie zal circa 2 uur duren en start bij de toegangsbrug in het kasteelpark. Meer informatie over deelname via: www.limburgs-landschap.nl/kalender

Binnen Stein neemt de kasteelruïne een speciale plaats in. In vroegere tijden was het een belangrijke burcht waar tal van adellijke families hun residentie hadden en van waaruit aanvallen werden voorbereid en uitgevoerd. De geslachten Bronckhorst-Batenburg en de Merode zijn bekende families; de laatste heeft nog altijd de prinselijke titel en is gelieerd aan vele Europese vorstenhuizen. De tijd dat de ruïne onderdeel uitmaakte van het klooster van de Missionarissen van het Heilig Hart is een belangrijke periode in de meer recente geschiedenis.

De laatste jaren is er hard gewerkt om de ruïne en het kasteelpark weer toegankelijk te maken. Hierdoor is het nu mogelijk om, onder begeleiding van een gids, een bezoek te brengen aan de kasteelruïne en ondergedompeld te worden in de interessante geschiedenis en verhalen van deze bijzondere plek.

Wandelen met Wiel
Al eerder heeft RTV Parkstad voor het programma Wandelen met Wiel het mooie gebied waar de Kasteelruïne Stein zich bevind mogen vastleggen. Voor de mensen die het gebied willen ontdekken maar niet in de gelegenheid zijn om deel te nemen aan bovenstaande excursie, kunnen alsnog de pracht van het gebied meemaken.

Groeve 't Rooth
Op zondag 24 maart en zaterdag 30 maart organiseert Het Limburgs Landschap een excursie om 10.00 uur in groeve ’t Rooth bij Bemelen. De groeve is alleen toegankelijk tijdens publieksexcursies van Het Limburgs Landschap. De excursie duurt ongeveer 2 uur. Denk aan stevige wandelschoenen. Meer informatie over deelname via: www.limburgs-landschap.nl/kalender.

Groeve ’t Rooth is uniek; natuurontwikkeling en mergelwinning gaan hier hand in hand. Aansluitend aan de mergelwinning wordt de groeve heringericht en dat heeft geleid tot een uniek natuurlandschap dat inmiddels de status Beschermd Natuurmonument draagt.

Het heringerichte gedeelte van Groeve ’t Rooth is na de mergelafgraving uitgegroeid tot een uniek gebied, waar voor Nederland zeldzame planten- en diersoorten zich bijzonder goed hebben ontwikkeld. De geelbuikvuurpad is daar het bekendste voorbeeld van. Flora en fauna krijgen dan ook alle ruimte om zich op een natuurlijke manier te ontwikkelen. Een kudde Nederlandse landgeiten en enkele Koniks zorgen voor de natuurlijke begrazing van ‘t Rooth.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: tv@rtvparkstad.nl

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram