Luister live

Na Dagblad de Limburger nu ook Aachener Zeitung volledig in handen van Mediahuis Antwerpen

19 januari 2024

Via: 045online

Mediahuis Antwerpen heeft het 30 procent aandeel van Rheinische Post Mediengruppe in Medienhaus Aachen GmbH verworven. Daarmee is Medienhaus Aachen uitgever van o.a. de Aachener Zeitung en reclameblad ‘Aachener Zeitung am Sonntag  nu volledig in handen van de Belgische  superspeler in de mediabranche.

De Mediagroep (jaaromzet rond 1 miljard euro) is broodheer van 4600 medewerkers en bedient met 30 nationale en regionale producties dagelijks meer dan 10 miljoen lezers zowel online als in print. Al snel na haar oprichting in 2013 werd Mediahuis de stevige marktleider in de provincies Antwerpen en Limburg. Ook op het terrein van magazines, audiovisuele divisie.

In Belgie is Mediahuis nu de uitgeverij van dagbladen als Het Belang van Limburg, Gazet van Antwerpen, De Standaard, het Nieuwsblad. In Nederland is Mediahuis naast uitgever van de Landelijke krant ook uitgever van gekende regionale Dagbladen zoals Dagblad de Limburger, Noordhollands Dagblad, IJmuider Courant, De Gooi- en Eemlander, Leidsch Dagblad, Haarlems Dagblad, Friesch Dagblad en Dagblad van het Noorden.

Begin 2022 verwierf de Europese Mediahuis groep ook 70 procent van Medienhaus Aachen GmbH. Die werden gekocht van de familie die de Aachener Zeitung  in het verleden opstarten. Met de expansie in Nordrhein-Westfalen zette Mediahuis haar eerste strategisch belangrijke stap in de Duitse kranten en mediamarkt. Inmiddels is Mediahuis ook al toonaangevend in de Duitse deelstaten Rheinland-Pfalz en Saarland.

De regio Aachen kende zoals Limburg met Dagblad de Limburger en Limburgs Dagblad met Aachener Nachrichten, een product van de Rheinische Post Mediengruppe en Aachener Zeitung lang twee dagkranten. Ook na de fusie in 1975 waarbij de Aachener Nachrichten een significant minderheidsbelang hield. Zoals ook in Limburg bleef er uiteindelijk echter maar een krantentitel over: de Aachener Zeitung. Onder regie van Mediahuis kreeg de digitale koers – in de regio Aachen zette men al veel eerder dan in Limburg in op digitaal nieuws en aanbiedingen -betaalportals – een extra slinger.

Medienhaus Aachen stopt medio 2024 met kranten drukken in Aken productie wordt verplaatst naar België en de Eifel

Eerder werd al het nieuws bekend gemaakt dat ‘Aachener Zeitung’ en reclameblad ‘Aachener Zeitung am Sonntag’ vanaf medio 2024 niet meer in Aken worden gedrukt. De productie wordt uitbesteed aan andere drukkerijlocaties in de regio, lees in België en de Eifel. Andreas Müller, Managing Director, van het Medienhaus Aachen GmbH melde in de Aachener Zeitung, dat 50 werknemers en uitzendkrachten getroffen worden door de verhuizing.  Er worden pogingen ondernomen om voor tenminste een deel van de getroffen werknemers vervolgwerk te vinden bij aangesloten bedrijven.

De Aachener Zeitung wordt vanaf medio dit jaar nu geproduceerd in het drukkerijcentrum van Coldset Printing Partners in Paal-Beringen (België), op ruim 60 minuten rijden van Aken. Zoals ook de Aachener Zeitung maakt Coldset Printing Partners deel uit van de Europese Mediahuis groep. De reclamekrant ‘Aachener Zeitung am Sonntag’ wordt in de toekomst gedrukt door Weiss-Druck in Monschau.

“De oplage van printproducten, die al jaren afneemt, en de productie- en distributiekosten voor printproducten, die ook al jaren stijgen, maken het niet langer mogelijk dat onze systemen economisch kunnen worden geëxploiteerd”, aldus Andreas Müller.

De Akense drukkerij probeerde tot het einde toe haar activiteiten voor de toekomst veilig te stellen via externe drukopdrachten voor dagbladen, reclamepapieren of reclamebijlagen. Andreas Müller: “Maar ondanks de goede technische uitrusting en hooggekwalificeerde medewerkers konden we uiteindelijk de concurrentie niet verslaan. Het bestaande drukvolume van de eigen dagbladen zorgt er slechts voor dat de persen ruim drie uur per dag worden gebruikt. Bij een dergelijk laag gebruik is het voortzetten van de drukkerijactiviteiten in Aken helaas niet langer economisch haalbaar.

De verhuizing van de drukkerijlocaties heeft volgens de krantendirectie in Aken geen invloed op abonnementen op de Aachener Zeitung’ of de levering van de ‘Aachener Zeitung am Sonntag.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram