Luister live

Oplopende wachtlijst hulp bij huishouden Wmo

2 januari 2024

De oplopende wachtlijst hulp bij het huishouden (HbH), vraagt om krachten te bundelen
Verschillende gemeenten, waaronder ook Simpelveld, kampen met een oplopende wachtlijst voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Met name het aantal mensen dat huishoudelijke zorg aanvraagt blijft ook in onze gemeente flink stijgen. De toenemende vergrijzing én een tekort aan personeel bij de zorgverleners laten de wachtlijsten fors oplopen. Er is een landelijk tekort aan zorgpersoneel waar bijna alle gemeenten en zorgaanbieders mee te maken krijgen. Hiermee kunnen (zorg)aanbieders hun zorgafspraken niet goed nakomen en worden de wachttijden voor inwoners helaas langer.

Het personeelstekort treft ons allemaal
We vragen zorgaanbieders om hun cliënten te informeren over het personeelstekort en de maatregelen die organisaties treffen om dit tekort te bestrijden. Het personeelstekort heeft immers net zo goed invloed op mensen die al hulp krijgen. Zij krijgen vaak geen vervanging wanneer hun huidige hulp ziek of op vakantie is. Zoekende naar mogelijkheden worden zorgmedewerkers op verschillende tijden en frequenties ingeroosterd en is het niet altijd mogelijk om dezelfde medewerker op een bepaald adres in te zetten.

We streven een eerlijke doorloop van de wachtlijst na. Daarom plaatsen we ook vragen tot uitbreiding (verhoging van al lopende indicaties) op de wachtlijst. Uiteraard kijken we zorgvuldig naar welke cliënten op de wachtlijst dringend Wmo-zorg nodig hebben. Zij krijgen enkel voorrang op grond van bijvoorbeeld een ernstige medische, of palliatieve zorgindicatie.

Wethouder Andrea Ernes, verantwoordelijk voor de Wmo, vindt het vervelend dat mensen langer moeten wachten op de zorg die ze nodig hebben en doet een beroep op inwoners:
''Het is in de geest van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) om cliënten aan te spreken op hun zelfredzaamheid. Daarmee vragen we inwoners die zelf hulp kunnen regelen of betalen dit ook te doen. Zo komt de zorg vanuit de gemeente terecht bij de mensen die dit het hardst nodig hebben. Wmo is een ‘zorg-voorziening’ voor mensen met een aandoening, beperking of handicap, daar waar het niet anders kan. Daarnaast mogen inwoners erop vertrouwen dat wij ons uiterste best doen, te zoeken naar passende mogelijkheden om de wachttijden te beperken.''

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram