Luister live

Uitbreiding opvang Oekraïense vluchtelingen in Huize de Berg

17 november 2023

Op 1 februari 2024 wordt het aantal opvangplekken in Huize de Berg in Heerlen uitgebreid met 60 plekken voor gevluchte vrouwen en kinderen uit Oekraïne. Momenteel verblijven er ongeveer 130 vrouwen en kinderen. Met de 60 nieuwe opvangplekken wordt een uitbreiding gerealiseerd, maar tegelijkertijd ook het maximale uit de ruimte op deze locatie gehaald. Dat betekent dat hierna geen uitbreiding meer mogelijk is in het bestaande gebouw.

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne in februari 2022 zijn honderdduizenden mensen op de vlucht voor het geweld. Veel Oekraïense vluchtelingen zijn al in Nederland, of komen nog aan, ook in Zuid-Limburg. In het afgelopen anderhalf jaar hebben gemeenten voldaan aan het verzoek om in opvang te voorzien. De oorlog duurt echter voort en er vluchten nog steeds mensen. Alle gemeenten in het land zijn doorlopend gevraagd om op zoek te gaan naar nieuwe plekken of uitbreidingsmogelijkheden van de bestaande (nood)opvang. In Heerlen is voortdurend naar mogelijkheden gekeken en met deze uitbreiding een nieuwe stap gezet, ondanks grote druk op de capaciteiten en mogelijkheden.

 

Burgemeester Roel Wever: “Ik ben blij dat wij opnieuw 60 veilige plekken kunnen realiseren voor vrouwen en kinderen die op de vlucht zijn vanuit Oekraïne. Het is een uitdaging om aan de vragen van het Rijk te voldoen. Maar gelukkig bleek er uitbreiding mogelijk in Huize de Berg, iets wat wij binnen de mogelijkheden meteen hebben onderzocht. De opvang hier loopt goed; zowel de zusters, vluchtelingen en buurtbewoners zijn tevreden en kunnen prettig met elkaar samen leven”.

 

Huize de Berg

In 2022 werd duidelijk dat de gemeente Oekraïense vluchtelingen zou opvangen in het kloostercomplex Huize de Berg in Heerlen. Twee vleugels van het gebouw werden ingericht als slaap- en verblijfplaats voor maximaal 150 vrouwen en kinderen, die vanaf juni 2022, gefaseerd, arriveerden. De vrouwen en kinderen krijgen onderdak, hulp bij praktische zaken en begeleiding naar school of werk.

Met de aanstaande uitbreiding kunnen maximaal 210 vrouwen en kinderen terecht in het gebouw.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: [email protected]

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram