Luister live

Zorgen en verontwaardiging over mogelijke afschaling van ziekenhuis Heerlen

14 juli 2023

Zuyderland, het ziekenhuis dat al meer dan 50 jaar in Heerlen bestaat, wil tegen het einde van het jaar een besluit nemen over de toekomst van het verouderde ziekenhuis.

Volgens een woordvoerder van Zuyderland is er een scenario waarbij honderden opnamebedden en de spoedeisende hulp mogelijk verdwijnen. Een alternatief scenario houdt in dat er in een afgeslankte vorm nog enige dienstverlening behouden blijft in Heerlen.

Een van de mogelijke scenario’s is het verplaatsen van de intensive care, spoedeisende hulp en alle opnamebedden van Heerlen naar Geleen. Dit zou financiële en personele voordelen kunnen opleveren, volgens het ziekenhuisbestuur. Een andere optie is om de opname van patiënten te concentreren in het Zuyderland-ziekenhuis in Sittard-Geleen, terwijl er in Heerlen slechts een afgeslankte variant overblijft.

Deze scenario’s hebben de nodige beroering veroorzaakt in de regio Parkstad. Na berichtgeving in De Limburger over de discussie binnen de top van Zuyderland, zijn er talloze reacties binnengekomen van politici en patiënten.

Theo de Groot van de Ouderenpartij Heerlen vindt het arrogant dat bestuursvoorzitter David Jongen van Zuyderland eerst met zorgverzekeraars en banken wil praten voordat hij met inwoners en gemeenten in gesprek gaat. Politici roepen op tot een breed tegenoffensief en burgemeester Roel Wever heeft aangegeven dat ze niet zullen aarzelen om actie te ondernemen richting Zuyderland, zorgverzekeraars, minister en Kamerleden.

Timoer Reijnders van de SP kondigt een manifestatie aan in september om aandacht te vragen voor de kwestie. Verschillende politieke leiders en vertegenwoordigers van gemeenten in de regio uiten hun bezorgdheid en sluiten zich aan bij de oproep voor regiobreed verzet.

Huisartsen en zorgverzekeraar CZ wachten af en willen dat de zorg in de regio toekomstbestendig blijft. Op sociale media uiten patiënten hun boosheid over de mogelijke gevolgen van de afschaling, met name voor mensen zonder auto en met beperkte financiële middelen.

Zuyderland zal de komende maanden de verschillende opties zorgvuldig overwegen voordat er een definitieve beslissing wordt genomen. De impact op de regio en de betrokkenheid van belanghebbenden zullen hierbij zeker in overweging worden genomen.

RTV Parkstad

Contact met de studio

Whatsapp: 06 83 454 300Radiostudio: 045 5610 610TV-Redactie: tv@rtvparkstad.nl

Luister en kijk

Radio: 89,2 FM - 87,5, Kabel - Ziggo: 918
Televisie: Ziggo Kanaal 43 - KPN Kanaal 1495
RTV Parkstad. Alle rechten voorbehouden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram